Štajerska prestolnica je po nekaj letih lahko upravičeno ponosna na svoj nogometni klub. Slednji je namreč na povratni tekmi izločil lanskega polfinalista lige prvakov, ki je zaradi prekrškov in živčnosti tekmo končal kar s tremi igralci manj. Prav zaradi "slabih živcev" pa bi lahko še kdo predčasno šel pod prho. Vijoličasti so se sicer večino tekme odlično branili in preprečevali akcije Špancev, v zadnjih trenutkih pa so že z igralcema več na igrišču izkoristili številčno prednost in potrdili mesto v 2. predkrogu pokala UEFA.

Tako kot je trener Maribora Marjan Pušnik napovedoval že pred dvobojem, so se Štajerci takoj od začetka borbeno podali v bitko s slovitimi Španci. Prvo priložnost so si sicer prek Forlana v tretji minuti priigrali gosti, a je bil nekdanji napadalec Manchester Uniteda od daleč nenatančen. V isti minuti so domačini celo zatresli mrežo Villarreala, vendar je bil Zajc, ki je ukanil Viero, v prepovedanem položaju.

Niti igre so v nogah pričakovano imeli gosti, vendar so se njihove akcije ob čvrsti mariborski obrambi praviloma zaključevale že pred kazenskim prostorom. Španci so tudi zaradi tega poskusili s streli od daleč (predvsem Cani), ki pa so bili bolj ali manj nenevarni. "Rumena podmornica" je bila bolj konkretna ob koncu polčasa. V 32. minuti je z glavo zgrešil Josico, šest minut kasneje pa se je po strelu Nihata izkazal Ranilovič. Vse te priložnosti bi v 44. minuti kaj lahko z razdalje kaznoval Jelič, a je bil tudi Viera dobro postavljen.

V drugem polčasu se je Špancem, ki so sicer nekajkrat zapretili, vedno bolj mudilo, kar je gostiteljem pustilo še več prostora za protinapade. V 59. minuti je tako žoga ob še vedno borbeni igri v obrambi prišla do Zajca v kazenski prostor Villarreala, a je ostalo pri 0:0. V 62. minuti je z roba kazenskega prostora poskusil Venta, žoga pa je tudi ob pomoči mariborskega branilca končala nevarno blizu vrat Raniloviča. Pušnik je za ta del igre ekipo osvežil z Zebo in Pregljem, ki sta zamenjala Tomažič-Šerugo oziroma Rakiča, kasneje pa je Miheliča zamenjal Mujakovič.

Manuel Pellegrini se je na drugi strani odločil za menjavo Vente z Gonzalom in Alcantare z Marcosom, toda niti ta dva sveža igralca nista pripomogla k izboljšanju vtisa. Polfinalisti lige prvakov so bili - pa čeprav brez nekaterih najboljših mož - brez idej, tako da fanatična mariborska obramba niti ni imela tako težkega dela, kot ga je pred dvobojem morda pričakovala. V 85. minuti je sicer Nihat s 25 metrov dosegel vodilni zadetek, ki pa ni bil usoden za Pušnikove varovance. Še več, v 89. minuti je Zajc izenačil izid in tako senzacionalno, a zasluženo potopil "rumeno podmornico". To je sicer povzročilo kar nekaj "vroče krvi", slabše pa so jo odnesli temperamentni Španci, ki so si prislužili kar tri rdeče kartone.