Vzrok je seveda pomanjkanje denarja, ki ga ni na voljo dovolj za oskrbo teh in onih; tako se pogosto dogaja, da so zaradi pomanjkanja postelj na intenzivnih oddelkih britanskih porodnišnic prisiljeni manj bolne novorojenčke, pa tudi ženske, ki rojevajo, prepeljati v druge bolnišnice, s tem pa je ogroženo njihovo zdravje, pa tudi življenje. Zdravniki na Royal Collegeu of Obstetricians and Gynaecologists (RCOG) zato menijo, da je treba upoštevati tudi ekonomski vidik zdravljenja najmlajših nedonošenčkov.

Stališče odraža vse bolj pogosto mnenje britanskih pediatrov, da naj bi nedonošenčkov, rojenih pred 25. tednom, ne zdravili za vsako ceno in bi jim bilo dovoljeno umreti. Tako bo naslednji mesec Royal College of Paediatrics and Child Health na svoji letni konferenci razpravljal o tem, da je "neetično" zagotavljati zdravstveno oskrbo vsakemu otroku, rojenemu pred 25. tednom. V praksi to pomeni, da bi te otroke rešili le v izjemnih okoliščinah.

S takim odnosom do obravnave nedonošenčkov bi se Velika Britanija približala Nizozemski, edini evropski državi, ki dovoljuje, da taki otroci umrejo.

Pediatri, ki taki praksi nasprotujejo, temu pravijo neprostovoljna evtanazija. Susan Bewlwy, predsednica etične komisije pri RCOG, odgovarja: "Želela bi, da bi bila vsakemu nedonošenčku zagotovljena zdravstvena oskrba, a dejstvo je, da denarni viri niso neomejeni."

V Veliki Britaniji se vsako leto pred 25. tednom rodi približno 800 otrok. Statistika govori, da preživi 39 odstotkov otrok, ki se rodijo pri 24 tednih, in 17 odstotkov otrok, ki se rodijo pri 23 tednih. Če nosečnost poteka brez težav, se otroci sicer rodijo pri 40. tednu nosečnosti.

Stroški zdravstvene oskrbe nedonošenčkov so zelo visoki. Enodnevna oskrba na neonatalnem intenzivnem oddelku stane tisoč britanskih funtov na dan (347.000 tolarjev), zelo majhni nedonošenčki pa potrebujejo intenzivno oskrbo štiri mesece. Ocenjujejo, da so stroški oskrbe takega otroka do vstopa v šolo trikrat višji kot pri donošenih otrocih. Mnogo nedonošenčkov ima pozneje različne težave, kar pomeni, da imajo z njimi stroške vse življenje.

Starši nedonošenčkov tovrstnim pogledom seveda nasprotujejo in zdravnikom očitajo, da otrok ne gledajo kot živa bitja, pač pa kot številke in strošek. Ne zdi se jim neetično to, da te otroke rešujejo za vsako ceno, pač pa to, da se jim ne da pravice do življenja, poroča britanski The Sunday Times.