Slovenskim športnikom bodo za posamično olimpijsko slovensko zlato na igrah v Parizu iz državnega proračuna in OKS na voljo 70.000 evrov, trener bo dobil 67.000 evrov, v kolektivnih panogah bo ekipa dobila 390.000 evrov, je povedal predsednik OKS Franjo Bobinac ob robu delovnega srečanja s predstavniki nacionalnih panožnih športnih zvez.

Na posvetu je bil tudi minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han, ki je dejal, da bo desetletni nacionalni program sprejet jeseni. Zvezam je obljubil, da bodo v naslednjih desetih dnevih dobili odločbe, da bodo lahko dobili denar iz proračuna za zaključne priprave in nastope v olimpijskem letu iz državnega proračuna.

Plod sodelovanja bo Slovenska hiša

Z Bobincem sta izpostavila dobro sodelovanje med slovenskim olimpijskim gibanjem, ministrstvom in tudi vlado v zadnjih dveh letih, ko je šport prišel na novo ministrstvo iz šolskega.

Plod tega sodelovanja bo tudi Slovenska hiša, ki bo poleti ob pomoči države v francoski prestolnici središče slovenskega olimpijskega dogajanja. Tam bo na voljo tudi prostor za praznovanje slovenskih odličij reprezentance, ki bo po prepričanju Bobinca najštevilčnejša doslej.

Več denarja za šport

Ministrstvo je lani za več kot 20 odstotkov povečalo sredstva za šport, letos pa še za dodatnih devet odstotkov na skupaj 45 milijonov evrov.

"Vesel sem, da smo začeli športu vračati tisto, kar si zasluži. Ne samo v denarju, ampak tudi s priznanjem njegovega pomena v družbi. Panožnim športnim zvezam smo predstavili dosedanje delo in načrte za naprej, slišali pa smo tudi dobre predloge za prihodnje. Med drugim, da moramo čim več mladih talentov pritegniti v šport in finančno razbremeniti njihove starše," je navedel Han.