Ta pisana jed vas bo nadvse navdušila. In ne le z videzom, vonjem in okusom, še pripravljena je res hitro, pa še nasitila vas bo. Težko bi od ene samcate jedi zahtevali še kaj več!

Najboljše jedi so polnega okusa, ki za pripravo ne potrebujejo dolgo časa. Ker vsebuje veliko zelenjave ter poleg beljakovinsko bogate kvinoje še fižol, vas po tej jedi lakota ne bo hitro popadla.

V tej jedi se nahaja:

  • ZELENJAVA: Uporabite česen in rdečo papriko, lahko pa uporabite papriko katere koli barve. Za osvežitev uporabite še sveže paradižnike in na koncu še peteršilj ter malo avokada.
  • STROČNICE: Pripravite jo lahko z zamrznjeno ali že kuhano koruzo. Za pripravo uporabite rdeči fižol, odlična pa bi bila tudi s črnim in celo rjavim ali belim fižolom.
  • KVINOJA: Kvinoja je izredno bogata z beljakovinami, lahko pa uporabite tudi riž ali bulgur, ampak v tem primeru prilagodite čas kuhanja in količino tekočine.
  • PEKOČI ELEMENT: Namesto čilija lahko uporabite tudi malo kajenskega popra. Če vam pekoče sploh ni všeč, pa oboje seveda brez vsakršne skrbi izpustite.

Ker se ta poslastica pripravi v slabe pol ure je skoraj nepotrebno, da bi jo pripravljali vnaprej. Vendarle pa se lahko pripravi tudi vnaprej, saj se čudovito pogreje. V tem primeru avokado dodajte po pogrevanju.

Najprej pa še nekaj idej za hitre zelenjavne poslastice, popolne za zaposlene dni:

Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/!

PRIPRAVA

SESTAVINE (za 1 skodelico)

1 žlica (olivnega) olja

1/2 rdeče paprike

1 strok česna

1/2 žličke kumina (pozor: NE kuminE)

1/2 žličke čilija z morsko soljo

1 mala konzerva kuhane koruze

1 mala konzerva kuhanega (rdečega) fižola

75 g kvinoje

1 pest češnjevih paradižnikov ali 1 velik paradižnik (neobvezno)

1 dcl paradižnikove kaše

4 dcl zelenjavne jušne osnove (ali vrela voda in 1/2 zelenjavne jušne kocke)

sol, poper

1/2 avokada

1 žlica limonovega soka

1 šopek svežega koriandra ali peteršilja

PRIPRAVA

Česen olupite in sesekljajte. Papriko narežite na majhne kockice, paradižnik pa na centimetrske kocke ali četrtine, če uporabljate češnjeve paradižnike. Koruzo in fižol splaknite pod tekočo vodo in dobro odcedite. Tudi kvinojo dobro splaknite pod tekočo vodo.

Najprej na segretem olju zmehčajte papriko, nato pa dodajte sesekljan česen in začimbe (kumin, čili) ter pražite še nekaj minut. Dodajte stročnice (koruzo, fižol), paradižnikovo kašo in paradižnike ter splaknjeno kvinojo in jušno osnovo. Premešajte in pokrijte s pokrovko ter kuhajte približno 15 minut. Vmes parkrat premešajte in poskusite, če je kvinoja že mehka. Dodajte še več jušne osnove, če je potrebno.

Ko se kvinoja skuha, jed poskusite in popoprajte ter dosolie, če je potrebno. V jed umešajte še limonin sok, na kocke narezan avokado in sesekljan peteršilj ter premešajte.

Kvinojo servirajte, potresite še z malo svežega peteršilje in postrezite. Po želji dodajte še rezino limone ali limete.