Ranch pomaka je znana že povsod po svetu, najbolj pa predvsem v ZDA, od koder tudi prihaja. V Kaliforniji sta jo leta 1954 na svojem ranču (od tod tudi ime) začela pripravljati zakonca Henson in sicer najprej le v suhi obliki. V ZDA lahko sicer še danes kupite začimbno mešanico ranch, ki jo uporabljajo za kuhanje in peko, vendarle pa je najbolj znan prav ranch preliv oz. pomaka.

Klasična ranch pomaka je pripravljena z majonezo in pinjencem ter začimbami. Da bo omaka lažja in tudi bolj sveža, del majoneze nadomestite z grškim jogurtom. Grški jogurt je bolj svež in vsebuje mnogo manj maščob. Ker je okus majoneze, priznajmo si, odličen, dve tretjini majoneze nadomestimo z grškim jogurtom.

Ranch p-omako uporabite kot svež dodatek v kakšni bolj slani ali močnejšega okusa jedi. Fantastična je poleg pečene zelenjave ali kot pomaka pri pečenem ali pohanem mesu. Odlična je tudi kot svež preliv za čisto navadno zeleno solato za prilogo ali pa kot preliv za mogočno sestavljeno solato z dodatkom proteinov in/ali riža, testenin, kuskusa ipd.

Za začetek jo poskusite kot prilogo oz. preliv v teh jedeh:

Pripravite jo lahko v nekaj minutah, v hladilniku pa se obdrži tudi do enega tedna, pred uporabo jo le pretresite, oziroma premešajte.

Poglejte si tudi kratek VIDEO priprave.

Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/!

PRIPRAVA

SESTAVINE (za 1 skodelico)

120 g grškega jogurta (ali kisle smetane)

50 g majoneze

1/4 žličke sušenega sli svežega drobnjaka

1/4 žličke sušenega sli svežega peteršilja

1/4 žličke sušenega sli svežega kopra

1/4 žličke česna v prahu

1/4 žličke čebule v prahu

1/4 žličke soli

1 ščepec popra

1 žlica limoninega soka

PRIPRAVA

Vse sestavine za pomako prenesite v skledico in dobro premešajte.

Poskusite in dosolite ali dodajte še malo limoninega soka in premešajte.