SPIRIT Slovenija, javna agencija, ki je osredotočena na spodbujanje investicij, podjetništva, ter internacionalizacije, ponuja obsežen nabor brezplačnih storitev in podpornih aktivnosti za podjetja v vseh fazah rasti. SPIRIT Slovenija je t. i. »one stop shop« z vizijo postati prva izbira slovenskega podjetnika, razvojnika, izvoznika, investitorja, državnih organov in institucij podpornega okolja.

Opolnomočite se z bazo znanja

Podjetnike z bazo znanja informirajo o novostih in trendih iz sveta podjetništva ter poslovnih priložnostih doma, ponujajo pa tudi  informacije in orodja za uspešen prodor na konkurenčne trge.

  • Obiščite Podjetniški portal, kjer se boste seznanili s poslovnimi priložnostmi, zakonodajnimi novostmi in aktualnimi vsebinami iz sveta posla.
  • Naročite se na Moj spletni priročnik, tedenski e-novičnik, ki vam na vaš elektronski naslov vsak teden pošlje aktualen zbir informacij o razpoložljivih finančnih spodbudah in brezplačnih poslovnih dogodkih. Če ste med izvozniki, se prijavite na elektronsko obveščanje e-Info.
  • Opremite se z državno znamko I feel Slovenia ter za svojo promocijo uporabite komunikacijsko kampanjo »Green. Creative. Smart.«, ki je namenjena dvigu ugleda Slovenije v tujini in poudarja ključne prednosti slovenskega gospodarstva.
  • Uporabite spletni vodnik za lažje načrtovanje sejemskega nastopa.
  • Poiščite prave informacije o izvoznem poslovanju na 52 trgih na Izvoznem oknu.
  • V 12 večjih krajih po Sloveniji poiščite svetovalce na slovenskih poslovnih točkah -  SPOT Svetovanje,
  • Poiščite priložnosti, ki jih pri širjenju na tuje trge ponuja mreža Enterprise Europe Network,
  • Pri prodiranju na tuje trge izkoristite mrežo 14 slovenskih poslovnih klubov v tujini.

Razširite obzorja v naboru izobraževanj

Javna agencija SPIRIT Slovenija podjetnike vključuje v delavnice in usposabljanja za pridobivanje praktičnih znanj s področja mednarodnega poslovanja, strateškega načrtovanja in trajnostnega poslovanja.

Potencialnim podjetnikom je na voljo program ABC podjetništva, zagonska in rastoča podjetja  se lahko pridružijo učinkovitemu start-up ekosistemu, ki zagotavlja strokovno svetovanje in mentoriranje ter izmenjavo izkušenj.

Družinska podjetja se pogosto srečujejo z izzivi pri prenosu lastništva, zato so tudi na to temo na voljo predavanja in delavnice.

Na slovenskih poslovnih točkah (SPOT Svetovanje) v vsaki regiji organizirajo najrazličnejše brezplačne izobraževalne dogodke in strokovne delavnice za razvijanje podjetniških kompetenc.

Perspektivne izvoznike izobražujejo v programu Vodenje izvoznega poslovanja (ITM), medtem ko lahko veščine predstavitve podjetja potencialnim kupcem ter potencial, ki ga ponujata digitalizacija in svetovni splet, pridobite v sklopu različnih seminarjev.

Izkoristite različne finančne spodbude

SPIRIT Slovenija razvija ukrepe, ki so prilagojeni potrebam podjetij, da kar najbolje podpirajo njihov razvoj. Letos so v načrtu naslednji ukrepi::

  • Sofinanciranje individualnih nastopov podjetij na mednarodnih sejmih v letih 2023−2028,
  • Sklad za pravični prehod – Produktivne naložbe za gospodarsko prestrukturiranje v Zasavski in SAŠA premogovni regiji v obdobju 2023−2026,
  • Spodbujanje velikih investicij za večjo produktivnost in konkurenčnost v Republiki Sloveniji (JR INVEST2024−NOO),
  • Naložbe v URE in razogljičenje v industriji (REPowerEU),
  • Krepitev trženja znamk na tujih trgih prek showroomov v tujini,
  • Zagotavljanje podpore podjetnikom začetnikom in podjetnicam začetnicam,
  • Poslovna in razvojna partnerstva v tujini.

Družite se z uspešnimi na poslovnih dogodkih

Prisluhnite odličnim slovenskim podjetniškim zgodbam, obdajte se z družbo uspešnih Slovencev ali s svojo poslovno potjo navdihnite druge. SPIRIT Slovenija skozi vse leto organizira številne poslovne dogodke doma in v tujini, ki ponujajo platformo za mreženje in iskanje novih prodajnih kanalov.

Doma:

Ženske podjetnice bodo svoje sogovornice našle na mreženju z drugimi podjetnicami, podjetja s področja zelenega prehoda bodo na svoj račun prišla na letnih konferencah s področja trajnosti in krožnega gospodarstva. V inovacijskem ekosistemu se agencije trudi povezovati deležnike s področja raziskav, razvoja in inovacij, velik poudarek pa dajejo tudi slovenski lesno-predelovalni panogi, kjer poleg mreženja med deležniki pogosto predstavljajo tudi koristi in nove prakse uporabe slovenskega lesa. Veliko pozornosti posvečajo tudi izmenjavi izkušenj med družinskimi podjetji ter mladim, ki svoje inovativne podjetniške ideje predstavljajo na različnih tekmovanjih. Izjemna priložnost za spoznavanje partnerjev pa so tudi poslovni dogodki, ki jih SPIRIT Slovenija organizira ob robu večjih mednarodnih športnih dogodkov.

V tujini:

Udeležite se skupinskih  nastopov na številnih panožnih in investicijsko-nepremičninskih sejmih v tujini, ki jih organizira agencija. Za prave informacije o določenem izvoznem trgu in ustrezne sogovornike se pridružite eni od gospodarskih delegacij v izbrano državo. Kdor bi želel postati dobavitelj katerega pomembnejših tujih podjetij, mu bodo koristili Dnevi dobaviteljev, novega poslovnega partnerja pa lahko najdete na enem od številnih B2B srečanj na prioritetnih izvoznih trgih.