V Darsu, ki je po odstopu treh predstavnikov države že nekaj dni brez delujočega nadzornega sveta, so se odločiti prenoviti poslovne procese. Vodenje tega projekta so pred dobrim mesecem dni zaupali Tomažu Pavlici. Gre za poslovnega svetovalca, ki je v zadnjem letu dni večkrat poslovno sodeloval s predsednikom nadzornega sveta Darsa Robertom Ličnom. Skupaj sta namreč predavala v Sloveniji in državah nekdanje Jugoslavije. Ličen informacije, da je Pavlico pomagal pripeljati v Dars, zanika.

Pavlica je nekdanji vodja mednarodnega trženja v OMV Slovenija. V začetku leta 2009, kmalu za tem, ko je vodenje vlade prevzel Borut Pahor, ga je tedanji predsednik uprave Petrola Marko Kryžanowski imenoval za direktorja strateškega razvoja. Takrat se je v zakulisju omenjalo, da je Pavlica tja prišel na željo SD, ki je le nekaj tednov pred tem na položaj ministra za gospodarstvo želela imenovati Lična. Po krajšem službovanju v Gorenju se je Pavlica v zadnjih letih ukvarjal s poslovnim svetovanjem. Pri tem so se njegove poti prepletale tudi z Ličnom. Skupaj sta tako predavala članom podjetniškega centra CEED, ki se ukvarja s pospeševanjem rasti mladih podjetij. Ličen v njem deluje kot mentor. Maja letos, ko je Ličen že vodil nadzornike Darsa, sta v Banjaluki skupaj nastopala na delavnici o družinskih podjetij.

Edinega preostalega predstavnika države v nadzornem svetu Darsa in Pavlico povezuje tudi članstvo v rotarijskem gibanju. Če je Pavlica po javno dostopnih podatkih še lani v koprskem rotarijskem klubu opravljal naloge zakladnika, bo Ličen v prihodnjem mandatu predsednik Rotary kluba Ljubljana Grad. Njegov častni član je tudi Otmar Zorn, nekdanji predsednik nadzornega sveta državnega Soda, predhodnika Slovenskega državnega holdinga (SDH). Zorn velja za enega ključnih podpornikov Lična in aktualnega predsednika uprave Darsa Matjaža Kneza.

Je torej zgolj naključje, da je Pavlica v času, ko so v SDH že začeli razmišljati o Ličnovi zamenjavi, novo službo našel v Darsu? »S Tomažem Pavlico sva znanca, tako kot s tisoč drugimi menedžerji in predavatelji,« je včeraj dejal Ličen in poudaril, da »ga ni pomagal pripeljati v Dars«. »Očitate mi stvari, ki niso resnične,« je še dodal. A ob tem velja omeniti, da naj bi Ličen na sejah nadzornega sveta v zadnjih mesecih opozarjal, da mora Dars poskrbeti za modernizacijo poslovnih procesov. Tudi z izvajanjem tako imenovanega 360-stopinjskega ocenjevanja, ko vodjo ocenijo šef, podrejeni in sam sebe. Gre za element tako imenovanega coachinga, s katerim se poklicno ukvarja Ličen. Prihodki svetovalnega podjetja Palok, ki je v lasti Pavlice, so v zadnjih letih precej padli: s skoraj 78.000 evrov v letu 2011 na 19.000 evrov v lanskem letu.