Delovna skupina Fife je v zadnjih šestih mesecih preučevala najbolj ugodne termine velikih tekmovanj v letih 2018-2024, na današnjem sestanku v Dohi pa je prišla do zaključka, da sta november in december najbolj primerna meseca za izvedbo mundiala 2022 v Katarju in zato ta termin priporočajo organizatorjem. Predlog organizacije prvenstva ob koncu leta ima podporo vseh šestih konfederacij, so tudi sporočili iz Fife.

Poleg omenjenega termina se sicer omenja tudi možnost, da bi Katar prvenstvo gostil v januarju in februarju, a pri Fifi opozarjajo, da svetovno prvenstvo zaradi pravnih razlogov mora biti v letu 2022, zato to možnost zavračajo.

O predlogu in določitvi datuma mundiala v Katarju bodo odločali na zasedanju izvršnega odbora Fife, ki bo 19. in 20. marca v Zürichu.

Vodja delovne skupine Fife in predsednik azijske nogometne konfederacije, šejk Salman bin Ebrahim Al-Khalifa, je po sestanku dejal: »Smo zelo zadovoljni, da smo po tehtnem premisleku, obsežni diskusiji z vsemi vpletenimi in preučitvi vseh možnosti uspeli najti po našem mnenju najboljšo rešitev za nogomet. To je bil kar velik izziv, zato bi se rad zahvalil vsem sodelujočim za produktivno pomoč pri iskanju rešitve, za katero verjamemo, da bo ugodna za vse.«

Evropski klubski velikani nasprotujejo zimskemu mundialu

Kako bo izvedba prvenstva v netipičnem terminu vplivala na potek klubskih tekmovanj v Evropi, ki običajno potekajo od avgusta do maja, še ni znano. Vseeno pa je že zdaj jasno, da v kolikor bo predlog marca v Zürichu sprejet, se lahko pričakuje močan odpor evropskih nogometnih velikanov.

Kajti četudi bodo slednji imeli kar sedem let časa, da se prilagodijo na spremembe, pa spremenjen termin prvenstva pomeni, da bodo morala moštva preložiti šest ali celo sedem tekem.

»Za nogometno družino sprememba termina svetovnega prvenstva predstavlja velik izziv. Tekmovalni sporedi prvenstev po vsem svetu se bodo morali v sezoni 2022/2023 prilagoditi turnirju, za kar bo potrebno ogromno dobe volje in pripravljenosti. Od evropskih klubov se ne more pričakovati, da bodo nosili stroške spremenjenega urnika. Tudi zato pričakujemo, da bodo za nastalo škodo ustrezno poplačani,« je danes sporočil predsednik Združenja evropskih klubov (ECA) Karl-Heinz Rummenigge, ki bi veliko raje videl, da je mundial organiziran konec aprila oziroma v začetku maja.