Žreb parov v španskem kraljevem pokalu je v letošnji sezoni poskrbel, da se favoriti med seboj pomerijo že v zgodnji fazi. Tako sta dva madridska derbija na sporedu že v osmini finala, zmagovalca pa nato v četrtfinalu verjetno čaka še Barcelona, ki se meri z Elchejem (prva tekma bo danes). A kljub zgodnji fazi tekmovanja včerajšnji mestni obračun ni imel nič manjše teže, vzdušje in napetost pa sta bila ponovno na vrhuncu. In kot že nekajkrat v zadnjem obdobju jo je Atletico ponovno zagodel Realu.

Trenerja sta, kot je že v navadi za pokalne tekme, priložnost ponudila nekaterim rezervistom in tako je denimo v vratih Atletica novo priložnost končno dočakal tudi Jan Oblak, v napadu pa je le nekaj dni po vrnitvi v svoj domači klub, od prve minute že zaigral Fernando Torres, v začetni enajsterici Reala pa denimo ni bilo Ikerja Casillasa in Cristiana Ronalda.

Tekmo, na kateri je imel Real jalovo premoč, Atletico pa je s svojo značilno fizično igro galaktikom onemogočal, da bi se razigrali, sta odločila zadetka v drugem polčasu. V vodstvo je Atletico prešel v 58. minuti, ko je Raul Garcia zadel z enajstmetrovke, ki jo je pred tem tudi sam priboril, ko je v kazenskem prostoru ob prerivanju spretno pustil, da ga je Sergio Ramos porinil na tla.

Po golu Atletica je Carlo Ancelotti posegel po menjavah in v igro poslal tudi Ronalda, a Realu to ni pomagalo. Še več, domači so v 76. minuti prek 19-letnega Joseja Marie Gimeneza vodstvo povišali na 2:0 in si na široko odprli vrata v četrtfinale pokala.

Sanjski rojstni dan za Oblaka

Oblak, ki je ravno včeraj praznoval 22. rojstni dan, je tokrat vrata Atletica branil šele četrtič v sezoni, drugič pa je ostal nepremagan. Prav veliko dela sicer ni imel, z edino pravo obrambo pa se je izkazal že v 43. sekundi, ko je preprečil zadetek Ramosa, ki bi lahko tekmo zapeljal v povsem drugačno smer, je pa slovenski vratar pokazal zanesljivost pri več posredovanjih ob podajah v njegov kazenski prostor. Omenimo, da ga je v 13. minuti sicer z glavo uspel premagati Gareth Bale, a je bil zadetek Valižana zaradi nedovoljenega položaja razveljavljen.

»To danes je bilo neverjetno in srečen sem, da nam je uspelo. Treniram vsak dan in čakam na ponujeno priložnost. Ko mi jo trener ponudi, jo želim čim bolje izkoristiti. Vsak igralec želi čim bolj pomagati moštvu in to mi je danes uspelo. Ne obremenjujem pa se z odločitvami trenerja. Imamo dva vratarja in on je tisti, ki določi, kdo bo branil na tekmi. Jaz lahko le čakam na svojo priložnost," je po tekmi španskim novinarjem povedal Oblak.

Povratna tekma na stadionu Santiago Bernabeu bo prihodnji četrtek, Real pa čaka zelo težka naloga, ki se ob trenutni formi (po 22 zaporednih zmagah je sedaj nanizal tri zaporedne poraze) zdi celo pretežka tudi za aktualne evropske in svetovne klubske prvake.

Ancelotti pravi, da niso v krizi

Kljub trem neuspešnim tekmam zapored pa trener galaktikov ne vidi razlogov za paniko in zavrača namige, da je njegovo moštvo na začetku novega leta v krizi. »Govoriti o krizi je precej melodramatično. V tem dvoboju je na sporedu še drugih 90 minut, vse je še možno,« je po tekmi dejal Ancelotti.

Italijan je povedal, da je Ronalda posadil na klop, ker je preutrujen, tekmo pa je v korist Atletica prelomila dosojena enajstmetrovka. »Nadzirali smo tekmo vse do enajstmetrovke, nam je pa manjkalo več globine. Proti Atleticu je zelo težko igrati, morali bi igrati bolj direktno. Težko smo si pripravili kakšno priložnost. Benzema in Bale sta se v napadu trudila, a jima ni kaj dosti uspevalo.«

Čeprav je sprva govoril drugače, se po zelo neugodnemu rezultatu na prvi tekmi tudi Ancelotti zaveda, da so možnosti za preobrat dokaj majhne: »Sicer izgleda, da nimamo več prav dosti možnosti za napredovanje v četrtfinale, a na povratni tekmi bomo dali prav vse od sebe.«