Bolj kot kdor koli drug ima v teh dneh pri Unionu Olimpija dela zdravniška služba. Zdravniški list je pri zmajih namreč precej popisan, zato ne čudi, da razpoloženje pred potjo v Moskvo ni bilo ravno prešerno. Ljubljančani bodo v ruski prestolnici danes ob 17. uri gostovali pri Himkiju, morda celo glavnem favoritu za osvojitev evropskega pokala.

Pred včerajšnjim jutranjim odhodom proti letališču Brnik, od koder je moštvo poletelo proti Moskvi, trener Aleš Pipan ni dal slutiti, da v ekipi vlada alarmantno stanje. V recepciji dvorane v Stožicah je sproščeno kramljal s predstavniki sedme sile, kasneje pa se le razgovoril, a ob tem junaško poudaril, da vse skupaj ni razlog za jokanje in da morajo tisti, ki so na voljo, svoj posel opraviti profesionalno in odgovorno. Zdravstvene in administrativne težave so se sicer v ljubljansko moštvo zažrle celo tako globoko, da je moral štiriinpetdesetletni Celjan poseči po neljubih metodah, da bo imel na klopi proti Himkiju deset igralcev, kolikor jih mora biti po predpisih vodstva tekmovanja.

Med potniki je bil tako tudi Dino Murić, ki je po poškodbi kolena prvič začel trenirati v ponedeljek in soigralcem na parketu še nekaj časa ne bo mogel pomagati. Pipan je ob tem dodal, da gre za borbenega košarkarja, pri katerem želja ni sporna, a da se bo mogel naučiti živeti z dejstvom, da stanje njegovega kolena ne bo več nikoli enako, kot je bilo pred operacijo. Med tistimi, ki jim gre na bolje, je tudi Jaka Brodnik, ki se sicer po dolgotrajni odsotnosti zaradi poškodbe mečne mišice še lovi, kar je bilo očitno v kratkem času, ki ga je na parketu preživel proti Budućnosti. A v Moskvi ga ne bo. Razlog tiči v dejstvu, da je dvaindvajsetletni Ljubljančan izgubil dokumente, ruski predpisi pa so tako ostri, da mu vstopa v državo brez njih na noben način niso dovolili.

Zares slabe novice so šele sledile. Luka Rupnik je zadnji tekmi proti Bešiktašu in Budućnosti izpustil zaradi poškodbe rame, iz kluba pa so dajali vtis, da se utegne idrijski košarkar hitro vrniti v moštvo. A temu ne bo tako. Zadnji pregledi so namreč pokazali, da stanje pri Rupniku niti približno ni dobro, zdravniška služba pa je priporočila tri tedne počitka. Skoraj toliko časa je že na stranskem tiru Sasu Salin, ki je nazadnje igral 8. novembra, ko si je proti Zadru nerodno zvil gleženj. Kazalo je, da je rehabilitacija pri njem zaključena, zato se je Finec v ponedeljek dopoldne pridružil soigralcem na treningu. A ne za dolgo, saj je zvečer znova začutil močno bolečino v istem gležnju, kar pomeni, da ga znova čaka počitek. Kako dolg, se še ne ve, saj bo podrobne preglede opravil v teh dneh. Seznama poškodovanih pa s tem še ni konec. Na njem se je znašel tudi Gregor Hrovat, ki čuti bolečine v preponi. Nasvet strokovnjakov Alešu Pipanu je, da naj Primorec nekaj časa ne bo podvržen prevelikim naporom, saj bi se v nasprotnem primeru lahko resneje poškodoval. Kdaj bo znova pripravljen za igro, strateg Olimpije ni znal odgovoriti, je pa razkril, da bo Hrovat proti Himkiju zaradi že prej omenjenega pravila desetih košarkarjev sedel na klopi za rezervne igralce.

Sreča v nesreči je, da Ljubljančane danes čaka obračun proti izredno močnemu Himkiju, ki bi mu s težavo parirali tudi povsem zdravi in z Mirzo Begićem. Rusko moštvo ima namreč na voljo večmilijonski proračun in igralce najvišje kakovosti. Veliko bolj pomembna bosta za zmaje sobotni obračun v ligi ABA proti skopskemu MZT in naslednji v evropskem pokalu proti Szolnokem v Stožicah, ko bodo lovili zmago, s katero bi si že zagotovili mesto v drugem delu tekmovanja. »Tekmo moramo izkoristiti predvsem zato, da nekaterim igralcem vrnemo samozavest, druge pa vrnemo v formo, v kateri so že bili na začetku sezone,« je povedal Aleš Pipan in ob tem mislil na Klemna Prepeliča in Hrista Nikolova, ki ju bo na preizkušnjah po Himkiju krvavo potreboval.