Zaradi zasedenosti Brda pri Kranju je hotel Union v središču Ljubljane tokratna baza slovenske nogometne reprezentance, ki bo do petkovega odhoda v London trenirala na stadionih v Šiški in Stožicah. Edini zamudnik je Andraž Kirm, ki je imel sinoči še tekmo na Cipru in se bo reprezentanci pridružil šele danes zvečer.

Na včerajšnjem opoldanskem zboru je bilo največ negotovosti glede vezista Kevina Kampla, ki je v nedeljo na ogrevanju pred tekmo avstrijske lige začutil bolečine v stegenski mišici. Zdravniško službo čaka veliko dela, da bi enega nosilcev igre slovenske vrste vendarle usposobila za tekmo z Anglijo, ki bo glede na položaj reprezentanc na lestvici derbi kvalifikacijske skupine E.

Razpoloženje igralcev je po šestih točkah, ki so jih osvojili oktobra, zelo dobro in optimistično. Seveda so bili boljše volje tisti, ki redno igrajo v svojih klubih. Nekateri zaradi potreb kluba igrajo celo na več igralnih mestih. Najbolj univerzalen je Branko Ilić, ki je v Partizanu še najmanjkrat štoper, ki je njegovo najljubše igralno mesto, ampak veliko večkrat vezist, do konca jeseni pa bo zaradi poškodbe soigralca igral v obrambi povsem na boku. Miral Samardžić ni skrival veselja, da je znova del ekipe, potem ko je zaradi poškodbe stegenske mišice manjkal na obeh tekmah oktobra. Kako kakovostno Mariborčan Matjaž Kek dela na Reki, je razvidno tudi iz tega, da je Rijeka rekorder po številu reprezentantov. Osem jih je v hrvaški in dva (Samardžić, Cvijanović) v slovenski reprezentanci.

Kapetan Boštjan Cesar in desni bočni branilec Mišo Brečko sta po nekaj tekmah na klopi znova zaigrala v začetnih enajstericah svojih klubov ter pripomogla k pomembnima zmagama Chieva, ki se v Italiji krčevito bori za obstanek, in Kölna. Brečko se s tem, da je štiri tekme v klubu sedel na klopi, ne obremenjuje. Ko je znova dobil priložnost in seveda imel na roki kapetanski trak, je s podajo iz avta pripomogel k zmagovitemu golu za 4:3 na gostovanju pri Hoffenheimu.

»Pred tem sem šest let in pol igral domala na vsaki tekmi. Verjamem vase in svoje delo, odloča pa trener. Če sem kakšno tekmo na klopi, ni nobene panike, saj imamo v klubu 30 igralcev in včasih je treba poseči po kakšni menjavi,« je o stanju v klubu spregovoril izkušeni Mišo Brečko, ki je posebej izpostavil, da je dobro pripravljen. »Prihod na tokratno reprezentančno akcijo je bil po uspešnem oktobru povsem drugačen kot pred mesecem dni, ko smo bili vsi pod bremenom poraza v Estoniji. A naša naloga bo še naprej osvajanje točk. Anglija je sicer favorit, vendar je to tekma, na kateri je možno vse. Vsi upamo na našo dobro predstavo in kakšno točko. Ker ne bomo pod bremenom zmage, bo tekma lažja po psihološki plati,« je dodal Brečko, ki se veseli vzdušja na polnih tribunah stadiona Wembley, na katerem je Slovenija z Anglijo leta 2009 že igrala prijateljsko tekmo (poraz 1:2).

Slovenski reprezentanti optimizem gradijo tudi na tem, da je ekipa običajno na tekmah oktobra ali novembra v zelo dobri formi. »V primerjavi s prejšnjima tekmama, prijateljsko v Londonu in tekmovalno na svetovnem prvenstvu v Južni Afriki, nas čaka povsem drugačna Anglija. Angleži imajo kakovost, a so premagljivi. Spadajo med elito, vendar niso med petimi najboljšimi na svetu, saj na velikih tekmovanjih ne dosegajo odmevnih uspehov. To me navaja na sklepanje, da znotraj ekipe ni prave kemije. Največ bo odvisno od nas. Najbolj pomembno je, da prikažemo dobro predstavo. Ker imajo veliko hitrih igralcev, že vem, da nas na bokih čaka veliko dela, za nameček so tudi igralne površine v Angliji zelo hitre,« je klepet končal Brečko.

Igralci o primeru Josip Iličić, ki se je odločil, da ne bo igral za Slovenijo, dokler bo njen selektor Srečko Katanec, niso hoteli veliko govoriti. Menijo, da je to stvar med selektorjem in igralcem. »Prosim, da me ne sprašujete o Iličiću, ker na to temo ne bom nič povedal,« je poudaril njegov soigralec iz Fiorentine Jasmin Kurtić, ki Iličića sicer zelo ceni kot nogometaša in človeka, pravi, da mu je kot brat, zato bi zanj naredil vse. »Naše izhodišče mora biti tekma z Estonijo, kjer smo naredili veliko napak. Ker imamo šest točk, bo nam lažje, a se ne smemo preveč dvigniti, ker so bili v preteklosti za takšno obnašanje že kaznovani. Ne dvomim, da bomo v Londonu izjemno motivirani in dali vse od sebe. Postavili se bomo tako, kot je treba, in dali vse od sebe. Točka bi bila izjemno velika,« je dodal Kurtić, ki je prišel na zbor spočit. Konec tedna v Italiji ni igral, ker je v četrtek odigral vseh 90 minut v evropski ligi v dresu Fiorentine.