"Čaka nas posebna akcija, ampak spet ne tako posebna, da si ne bi želeli igrati dobro ali si želeli zmagati. Že prej smo delali s takšnimi željami in za takšne cilje. Mogoče proti Švici res nismo igrali tako kakovostno, ampak delo na teh reprezentančnih zborih nas je nagradilo z nekaj sreče, ki je potrebna pri vrhunskih dosežkih. Nagradilo nas je s točkami, na zadnjem zboru smo jih zbrali šest. Zakaj ne bi tudi zdaj delali dobro in se nadejali dobrega rezultata, pa čeprav v Londonu, v deželi nogometa in proti takšni ekipi? Imamo svojo računico, le na igrišču moramo biti pravi," meni Aleš Mertelj.

Ta bo, v kolikor ga bo Katanec izbral za boj na sredini igrišča, bil bitke z uglednimi nogometnimi imeni, Angleži imajo med drugim v svojih vrstah Wayna Rooneyja, Dannyja Welbecka, Jacka Wilshira ... Mertelj pa je izpostavil dva druga, s katerima bi lahko imel po njegovem največ dela kot defenzivni vezist.

Angleži manj izkušeni, a željni dokazovanja

"Adam Lallana in Raheem Sterling sta zelo nevarna, ampak bomo videli ob točni analizi. Dobili bomo dovolj informacij, da se dobro pripravimo. Predvsem pa smo pomembni mi. Morali bomo biti pripravljeni na angleško vrsto kot celoto, saj če nekoga ustaviš, lahko drugi 'eksplodira'. Osredotočeni pa moramo biti tudi sami nase, da bomo v najboljši formi v danem trenutku in da bomo to tudi pokazali na igrišču," pravi Mertelj, ki opozarja, da se je po nekakšni pomladitvi angleške reprezentance spremenil tudi njen slog igre.

"Imajo nekoliko drugačne igralce kot v preteklosti, nekoliko manj izkušene, a še vedno željne dokazovanja. V njihovi igri se vidi, da ni tipična angleška, ampak prevladuje velika želja po dobrem rezultatu. Tudi igrajo predvsem na rezultat, ni nekega nepotrebnega teka in nespametnega divjanja. To jih dela močne. Ampak če bomo mi pravi na igrišču, lahko naredimo odmeven rezultat," je odločen Mertelj.

Na Wembleyju pričakujejo 80.000 gledalcev

Slovenija se je z Angleži doslej pomerila dvakrat, in sicer leta 2009 na prijateljski tekmi v Londonu, ko je izgubila z 1:2, in na svetovnem prvenstvu 2010 v Južnoafriški republiki, ko so bili Angleži boljši z 1:0. Na lestvici Mednarodne nogometne zveze so svetovni prvaki iz leta 1966 na 20., Slovenci pa na 36. mestu.

Tekma z Anglijo bo na sporedu ob 18. uri po slovenskem času, na stadionu pa pričakujejo 80.000 gledalcev, med njimi tudi 1500 Slovencev.

Tri dni po dvoboju z Anglijo se bo slovenska vrsta od svojih navijačev za letos poslovila v Stožicah, kjer bo igrala prijateljsko tekmo s Kolumbijo.