Ozračje v taboru Uniona Olimpije v dneh po porazu proti Metalcu ni prijetno. Vsi v klubu se zavedajo, da so si privoščili velik spodrsljaj, ki bi kaj lahko pustil posledice tudi pri končni razvrstitvi jadranskega tekmovanja. Nekoliko drugačno klimo je bilo čutiti tudi na včerajšnjem odprtem treningu pred tekmo četrtega kroga evropskega pokala proti Zenitu, ki bo za zmaje izredno pomembna. Z uspehom bi namreč nekoliko popravili okus po sobotni predstavi ter naredili velik korak na poti proti uvrstitvi v drugi del tekmovanja.

Glede na potek dogodkov ni presenetljivo, da je bila včeraj glavna tema pogovorov še vedno slaba igra proti Metalcu. Trener Aleš Pipan je razkril, da je imel z igralci v nedeljo zvečer sestanek, na katerem so skupno ugotovili, da na tak način ne smejo več igrati ter se obnašati na igrišču. Bolj kot slab skok in napake v obrambi ga je zmotilo dejstvo, da se je v drugih dvajsetih minutah tekme v igralce nalezel strah, ki je bil po njegovem posledica nonšalance in napačnega razmišljanja. »Le nimamo tako izkušenih posameznikov, ki bi vedeli, kaj se lahko v košarki vse dogodi. Sploh če moštvo po visoki prednosti začne igrati po svoje in z nekimi cirkuškimi vložki poskuša povečati atraktivnost ali omalovaževati nasprotnika. Vse skupaj se ti hitro namreč vrne kot bumerang. Igralcev, ki so prednjačili v nonšalanci, pa potem ni bilo nikjer.«

Štiriinpetdesetletni Celjan je nato znova poudaril, da je na nevarnost tekme proti Metalcu opozoril že pet minut po zmagi v Debrecenu in nato vse skupaj igralcem stalno ponavljal. »Da niso niti slučajno naivna ekipa, da nimajo še nobene zmage in da so takšne ekipe najbolj nevarne. A ni zaleglo.« Ob Dnevnikovem vprašanju, kako so na vse skupaj odreagirali igralci, je Pipan odgovoril, da kot vsi igralci po porazu. »Glavo dol, kapuco čez glavo in domov. Za njih pride nato nov dan in niso nič krivi, ker so krivi drugi, kar je normalno v košarki.« Glede na to, da je bila večina igralcev v letošnjem moštvu izbrana po Pipanovih željah, bi bilo pričakovati, da jih bo po prvem večjem spodrsljaju bolj zaščitil in morda omenil tudi kakšno napako trenerskega štaba pri vodenju tekme, a tega nismo dočakali.

Koliko posledic je sobotno dogajanje pustilo na moštvu, bo vidno danes. V Stožice prihaja ruski Zenit iz Sankt Peterburga, ki utegne biti glavni konkurent Ljubljančanov v lovu za vozovnico, ki pelje v drugi krog tekmovanja. Pipan je v prvi vrsti izpostavil skok v napadu, ki je glavna odlika nasprotnika. Če bodo košarkarji Olimpije zbrani pod košem, se torej lahko nadejajo uspeha. »Po obrambnem skoku stremijo k hitremu prehodu v napad, pri čemer prednjačita ameriška organizatorja igre Walter Hodge in Cameron Jones. Slednji predvsem išče luknje v še nepostavljeni obrambi. Posebno pozornost bo potrebno nameniti še Kylu Landryju, edinemu visokemu igralcu pri Zenitu, ki zna zadeti za tri točke. Neugoden je tudi pod košema in dobro skače v napadu. Tu je še Dimitrij Kulagin, mladi perspektivni domači igralec, ki lahko na igrišču dela vse. Vanj polagajo velike upe tudi v ruski reprezentanci,« je ruskega nasprotnika analiziral Pipan.

Tudi v evropskem pokalu bo strateg Olimpije lahko po novem računal na Klemna Prepeliča, za katerega pravi, da v lovu za želeno formo potrebuje 14 dni dobrih treningov. »Po svetovnem prvenstvu ni treniral organizirano, tako da se ni lahko vrniti nazaj. Pomembno je, da kaže željo po učenju in napredku. Nam bo v veliko pomoč, ker je bil na poziciji številka dve do zdaj le Sasu Salin, malo je pomagal še Paolo Marinelli, ki pa je zbolel in tokrat ne bo na voljo.« S trenerjevimi besedami se strinja tudi dvaindvajsetletni Bistričan, ki je odkrito priznal, da v moštvu po sobotnem porazu vlada negativna energija. A je nato pristavil: »Na srečo hitro sledi nova tekma, kjer lahko marsikaj popravimo. Boljšega zdravila po porazu od hitre zmage ni.«