Vse najpomembnejše moštvene lovorike v letu 2014 so podeljene. Edino odprto vprašanje je še, kdo bo svetovni klubski prvak, kjer pa Real Madrid decembra v Maroku ne bi smel imeti večjih težav. Drugače je na individualni ravni, kjer se začenja vroča debata, kateri nogometaš je bil najboljši v letu 2014. Problematika izbora nagrade zlata žoga je predvsem v tem, da odloča predvsem osebno mnenje glasovalcev.

Izbor družno vodita revija France Football in Mednarodna nogometna zveza Fifa. Včeraj sta predstavila seznam 23 finalistov. O končnem zmagovalcu bodo odločali vsi selektorji in kapetani reprezentanc ter po en novinar iz vsake države.

Med državami ima največ nominirancev Nemčija (šest), med klubi pa Real Madrid in Bayern München (prav tako po šest). Med državnimi prvenstvi ima največ predstavnikov španska liga (deset). Med glavnimi favoriti je šesterica nemških nogometašev, ki so bili svetovni prvaki z reprezentanco, medtem ko je največji izzivalec Portugalec Cristiano Ronaldo. Z reprezentanco na mundialu sicer ni prišel niti iz skupinskega dela, a je z Realom osvojil ligo prvakov, že vse leto pa podira številne strelske rekorde. Ronaldo je bil najboljši tudi lani.

Seznam kandidatov bodo na tri finaliste skrčili 1. decembra, dotlej pa so na njem: Gareth Bale, Karim Benzema, Diego Costa, Thibaut Courtois, Cristiano Ronaldo, Angel Di Maria, Mario Götze, Eden Hazard, Zlatan Ibrahimović, Andres Iniesta, Toni Kroos, Philipp Lahm, Javier Mascherano, Lionel Messi, Thomas Müller, Manuel Neuer, Neymar, Paul Pogba, Sergio Ramos, Arjen Robben, James Rodriguez, Bastian Schweinsteiger in Yaya Toure. vra