Ko je po mundialu selektorsko mesto zapustil Louis van Gaal in ga je zamenjal Guss Hiddink, si Nizozemci verjetno niso predstavljali, da jih čakajo tako velike spremembe, kar se tiče njihove reprezentance. A po prvih tekmah sodeč Hiddink ni kos svoji nalogi, saj je izgubil tri od dosedanjih štirih tekem, ki jih je vodil, s precej muke in sreče pa je premagal le skromni Kazahstan, ki je še v 82. minuti držal v rokah izid 1:1. Na njegovo sreče prvi poraz ni bil preveč usoden, saj je šlo za prijateljsko tekmo z Italijo, precej bolj pa Nizozemce bolita spodrsljaja proti Čehom in Islandcem.

Kljub zgolj trem osvojenim točkam v prvih treh krogih pa so Nizozemci še vedno v dokaj ugodnem položaju za uvrstitev na Euro, saj je do konca kvalifikacij še sedem tekem, poleg tega pa bodo z obema tekmecema, ki sta bila sedaj boljša od njih, še igrali doma. Na roko jim gredo tudi še bolj porazni rezultati Turkov, ki so pred začetkom veljali za njihove glavne konkurente, do sedaj pa so osvojili le točko.

A kljub temu, da še ni nič odločenega, saj se bo nenazadnje na Euro uvrstilo tudi nekaj tretjeuvrščenih reprezentanc, pa so Nizozemci očitno že izgubili zaupanje v selektorja. V medijih je deležen hudih kritik, javnost pa zahteva njegov odstop. Nič kaj nežen do do Hiddinka ni bil niti nekdanji reprezentant Ronald de Boer, trenutno pomočnik trenerja Ajaxa.

De Boer: Čas je za mlajše strokovnjake

»Hiddink je preteklost. Njegova kariera je bolj ali manj končana. Povsem se je izgubil in mislim, da je čas za mlajše strokovnjake z novimi idejami. Spoštujem ga zaradi vsega, kar je storil v preteklosti, a prišel je čas za menjavo na nizozemski klopi,« je dejal Ronald de Boer in dodal: »Mislim, da Hiddink nima načrta. Igralcem ne kaže poti, po kateri bi morali iti. Tekem je sicer še dovolj, in tudi časa, da se stvari obrnejo na bolje, a pritisk bo kvečjemu vse večji, Hiddinkove ideje pa so staromodne. Mislim, da bi moral biti namesto njega selektor Ronald Koeman, ki si je želel te funkcije, je pa tudi pokazal, da je pripravljen za to delo.«

Poleg Koemana, trenutno trenerja Southamptona, se kot možnega novega selektorja največkrat imenja tudi Ronaldov brat dvojček Frank de Boer, ki vodi Ajax.

Po porazu na Islandiji je bil včeraj kritičen tudi Arjen Robben: »To ni podobno Nizozemski. Igramo zelo slabo in nimamo pravice, da se pretvarjamo, da je še vedno vse v redu, če pa je situacija zelo slaba. Moramo začeti od začetka, z ničle, če se želimo rešiti iz te godlje.«