Končno se obeta domači derbi v pravem pomenu besede na igrišču in tribunah, kjer bosta obe navijaški skupini praznovali obletnico delovanja. Iz obeh taborov prihajajo samozavestne napovedi o igri na zmago. A pod večjim pritiskom bodo Mariborčani, ki so že pol ure po tekmi v torek v Gelsenkirchnu in točki proti Schalkeju misli usmerili proti Olimpiji, ki je za vse igralce in navijače štajerskega kluba največji izziv na domači sceni. Maribor v državnem prvenstvu za vodilnimi Domžalami zaostaja že šest točk. Ima tekmo manj, ker je bil derbi prve četrtine prvenstva z Olimpijo, ki bi moral biti avgusta v Stožicah, na zahtevo Ljubljančanov brez pravega razloga preložen in še vedno ni znano, kdaj bo odigran. Mariborčani so zaradi evropskih nastopov v zaostanku za prvenstveno tekmo z Olimpijo in pokalno z Radomljami. V primeru poraza bi se zaostanek trenutno drugouvrščenega Maribora za Domžalami verjetno še povečal, obenem bi jih prehitela še Olimpija, s čimer bi dobili še tekmeca več v boju za domačo krono.

Ker je večji pritisk na Mariboru, so priprave v Ljudskem vrtu tako temeljite kot na tekmo lige prvakov. S porazoma v Celju in Domžalah, oba sta bila po odmevnih evropskih uspehih, in remiju v Radomljah so Mariborčani izpolnili bonus spodrsljajev. Obenem pa tudi bonus športne sreče z goli v sodnikovih dodatkih (Maccabi, Sporting, Rudar) ali čudežnimi obrambami vratarja Jasmina Handanovića (Koper). Trener Ante Šimundža s sodelavci je temeljito analiziral Olimpijo in ni dvoma, da bo na igrišče poslal najboljšo zasedbo, ki jo bo imel na voljo, saj imata nekaj težav desna bočna branilca Mejač in Stojanović. »Odlike Olimpije poznamo, a najpomembnejši smo mi, zato se ukvarjamo predvsem sami s seboj. Schalke je že zgodovina, gledamo le naprej. Ne dvomim, da bo naš pristop pravi, miselnost pa zmagovalna. To je tekma, ki pomeni nekaj več. Moramo biti maksimalno zbrani, da prikažemo dobro igro,« razmišlja trener Maribora Ante Šimundža. »Komaj čakamo, da se tekma začne. Derbiji so posebne tekme, na katerih ni pomemben položaj na lestvici. Zanimajo nas le tri točke,« je dodal kapetan Maribora Marcos Tavares.

V Mariboru so prepričani, da bo Olimpija, tako kot vsi ostali prvoligaši, v Ljudskem vrtu igrala obrambno, a Ljubljančani tako niti ne znajo igrati, saj so ekipa, ki ima rajši žogo v svoji posesti in narekuje ritem. Če bodo igrali potrpežljivo in čakali na svojo priložnost, bodo tekmeca naredili živčnega. Predstava Olimpije bo v marsičem odvisna od tega, kako se bo mlajši del ekipe odzval na bučno kuliso na tribunah Ljudskega vrta, kjer so se kolena zatresla precej večjim asom, kot je trenutna zasedba zeleno-belih. Adut Olimpije je, da je letos pod precej manjšim pritiskom pričakovanj kot v minulih sezonah, ko so vsakokrat pred začetkom napovedovali, da bodo z vrha sklatili Maribor, a so imeli že pred prvim derbijem že neulovljiv zaostanek.

V minulih sezonah je bil na derbijih v Ljudskem vrtu po tradiciji najboljši igralec Olimpije vratar Aleksander Šeliga. Kapetan se po dveh tekmah odsotnosti zaradi poškodbe vrača med vratnice. »V polnem Ljudskem vrtu pričakujem športen boj. To je trenutno največja tekma na slovenski sceni, saj v letošnji sezoni obe ekipi navdušujeta. Maribor navdušuje v Evropi, mi igramo dobro in dosegamo boljše izide kot lani. Nestrpno čakam, da se pokaže, kakšno je razmerje med najboljšima ekipama v Sloveniji. To je tekma, v kateri lahko le pridobimo,« je povedal 34-letni Aleksander Šeliga.