Katanec je ravnal v skladu s pričakovanji in svojimi načeli, ko v reprezentanco ni poklical Zahovića mlajšega. Že kdor bežno spremlja nogomet, ve, da 18-letnik še ni dovolj kakovosten – v ta nogometni pojem v širšem smislu ne spada le igra, ampak tudi osebnostne lastnosti oziroma vpliv na ekipo, kar je pomembno pri drugem vročem primeru – za vpoklic v člansko ekipo, kar mora biti za selektorja edino merilo. Če bi Katanec ravnal drugače, bi storil nepopravljivo napako, izgubil kredibilnost in se uklonil neokusnemu izsiljevanju Zahovića starejšega. Zrežirana zgodba o bojazni, da bi Luka Zahović pobegnil k Portugalski, je tako prozorna, da je že podcenjujoča do uma slovenskih ljubiteljev nogometa. Pa tudi, če bi bila iskrena: le zakaj bi mlademu nogometašu kdor koli želel ukrasti sanje? Vsakdo naj igra za tisto reprezentanco, za katero sam želi.

Tudi v Iličićevem primeru je Katanec trčil v Zahovićev klan. Menedžer nogometaša Fiorentine je Amir Ružnić, javna skrivnost pa je, da Izolan in Zahović starejši zelo tesno sodelujeta. Iličićevo nogometno znanje ni vprašljivo. Je eden najbolje tehnično podkovanih slovenskih nogometašev ta čas. Zato razloge za nevpoklic lahko iščemo v drugem delu pojma »nogometna kakovost«, torej v osebnostnih lastnostih. Pred časom, ko Katanec še ni bil selektor, je bilo mogoče od več nogometašev slišati, da jim ni všeč soigralčevo obnašanje, nekateri so mu (seveda neuradno) očitali samovšečnost, Katanec pa zvezdniškim muham nikoli ni bil naklonjen, prej je bil do njih nerazumevajoč. Na tem polju lahko ugibamo o konkretnejših razlogih za selektorjevo odločitev. Poraja pa se tudi vprašanje, ali se je v Estoniji zgodilo še kaj, kar je ostalo skrito očem javnosti.

Katanec je očitno ocenil, da se Iličić ne trudi dovolj, da bi koristil reprezentanci, kakor je namignil. Zakaj bi dvomili o selektorjevem dobrem namenu, ko pa je bil načelom športnega boja doslej vedno zvest, medtem ko tega za koga drugega, vpletenega v zgodbo, ne moremo trditi. S to odločitvijo je Katanec veliko tvegal, posledice pa bo nosil sam. Ne Ružnić in ne Zahović jih ne bosta.