Veliko razočaranje. Tako bi lahko opisali vzdušje v slovenski reprezentanci po nepričakovanem in bolečem porazu na startu kvalifikacij za evropsko prvenstvo v nogometu z Estonijo z 0:1 v Talinu po zelo slabi predstavi. Mnenja o razlogih za neuspeh so bila deljena. Medtem ko Srečko Katanec igralcem ni očital ničesar, saj je zatrdil, da so fantje izpolnili vse, kar so glede organizacije in pristopa delali v tednu dni priprav na Gorenjskem, je bil najstarejši slovenski reprezentant, 35-letni Milivoje Novaković precej bolj kritičen, potem ko je bil povsem osamljen v napadu.

»Estonci so zmagali iz edinega pravega strela na naš gol, potem ko jih v drugem polčasu ni bilo na igrišču, saj smo mi dominirali. Le v napadu smo bili premalo konkretni, čeprav imajo v tem delu igre fantje vso svobodo. Bili smo boljši, fantje so garali, manjkal je le gol. Očitno je bila usoda takšna in to je bilo napisano že naprej. Takšne zgodbe piše le nogomet. Upam, da bodo prišle tekme, ki jih bomo na takšen način dobili tudi mi. Fantje morajo dvigniti glavo, a brez kančka sreče ne bo nič,« je pripovedoval razočarani Srečko Katanec.

Z roba igrišča je tekmo očitno videl malce drugače kot maloštevilni Slovenci s tribun stadiona v Talinu in večina rojakov iz foteljev doma pred televizijskimi ekrani. Prepričan je, da sodnik Švicarju ali Angležu zaradi statusa favoritov številk ena in dva v skupini E ne bi pokazal drugega rumenega kartona za prekršek, kakršnega je naredil Dalibor Stevanović, ki je bil sicer v prvem polčasu žrtev brutalnega naleta. Estonec Antonov ga je tako močno udaril s komolcem v obraz, da mu je morala zdravniška služba na igrišču naravnati premaknjeno čeljust v naraven položaj.

»Sploh si nismo priigrali stoodstotnih priložnosti, a je poraz boleč, saj smo kontrolirali tekmo, nato pa prejeli biljardski gol. Najbolj boli, ker smo imeli točko v žepu. Če ne bi bilo rdečega kartona, bi morda domov odnesli celo tri. Na naslednjih tekmah bo moral biti pristop še na višji ravni in vsi bomo morali dati več od sebe,« je bil neposreden Milivoje Novaković.

Ima dovolj izkušenj, da zna pojasniti, zakaj je bilo kreiranih premalo kakovostnih in nevarnih napadov. »Težko ocenjujem. Proti tekmecu, ki zgosti igralni prostor in se vsi postavijo za žogo, je zelo težko igrati, ampak če ne poskušaš igrati s podajami med njihovimi linijami, ni možnosti, da si priigraš priložnost. Imeli smo posest žoge, vendar smo si premalo upali. Moramo biti bolj pogumni, zato nam ne preostane drugega, kot da še naprej delamo čim več na igri podaj in skušamo popraviti slab začetek. Igra mora biti hitrejša. Ko bodo soigralci ujeli tekmovalni ritem v klubih, pričakujem, da bo bolje tudi v slovenski reprezentanci,« je bil odkrit Novaković, ki je s 25 goli na 64 tekmah drugi najboljši strelec v zgodovini slovenske reprezentance.

Slovenija v letošnjem letu na štirih tekmah sploh še ni dosegla gola. V sedanjem sistemu igre z enim napadalcem je Novagol povsem osamljen v napadu med štirimi, petimi branilci tekmeca, potem ko je imel v preteklosti v napadu partnerja. Zlasti v kvalifikacijah za nastop na svetovnem prvenstvu v Južni Afriki 2010 je dobro delovala naveza z Zlatkom Dedićem, ki je pod Katancem izgubil status reprezentanta, pa tudi z Zlatanom Ljubijankićem.

»Ni moja naloga, da postavljam taktiko in ocenjujem, kaj je dobro in slabo. Selektor določi, kako bomo igrali, in mi bomo uresničevali njegova navodila. Če ne bi bilo rdečega kartona, bi morda tudi zmagali. Ni dvoma, da bi mi bilo precej lažje pred golom, če bi si upali več igrati. Moramo več poskušati igrati, priti v zaključek napada v kazenski prostor tekmeca s tremi, štirimi igralci, ker bomo tako lažje kreirali priložnost. Estonci so bili zelo zaprti, a če vsaj ne poskušaš, gola ne bo. Ni bilo pravih prebojev estonske obrambe po bokih. Lazarević je v nekaj minutah, ko je bil na igrišču, s hitrostjo po bokih pokazal, da je bilo to natanko tisto, kar smo potrebovali za ogrožanje estonskega gola, zato sem ga po tekmi pohvalil. Ko je prišel na igrišče, je pokazal pogum in predrznost,« se je razgovoril Novaković. Tako kot Slovenija je razočarana tudi Švica, ki je izgubila uvodno tekmo doma z Anglijo z 0:2. Naslednja tekma bo prav med Slovenijo in Švico v četrtek, 9. oktobra, v Mariboru. »Že točka v Talinu bi bila za nas dovolj. Tako imamo oboji nič točk in pravzaprav začenjamo znova. A naš adut je kraj igranja. Tekma bo v Mariboru, ki je bil naša dolgoletna utrdba, saj v Ljudskem vrtu že dolgo časa nismo doživeli poraza. To bo povsem drugačna tekma od tele v Estoniji. Če ne moremo premagati malih reprezentanc na papirju, bomo skušali velike in proti njim dosegli prvi gol letos,« je ostal optimističen Novaković, ki je na dolgem poletu na Japonsko premleval boleč poraz.