Ob včerajšnjem prihodu po dobri dve uri dolgem poletu v Talin, prestolnico najsevernejše pribaltske republike Estonije, Samir Handanović, Milivoje Novaković in druščina niso vzbudili nobenega zanimanja. A so doživeli prijetno dobrodošlico s sončnim vremenom s temperaturo krepko nad 20 stopinjami Celzija, kar je precej lepše kot minule dni v domovini. Za nameček je vsak meter države pokrit z medmrežjem, kar so nogometaši kot uporabniki modernih tehnologij spoznali ob uporabi pametnih telefonov in tabličnih računalnikov že med vožnjo od letališča do luksuznega hotela v središču prestolnice, ki ima brezplačen mestni promet.

Po kosilu in počitku je slovenska reprezentanca opravila trening za zaprtimi vrati na stadionu, ki sprejme 10.000 gledalcev. Slovenski selektor je uigraval le še nianse glede prekinitev, saj je vse, kar je načrtoval s pomočnikoma Alešem Čehom in Željkom Milinovićem, opravil v tednu dni že v Kranju, Lescah in na Brdu pri Kranju. Ob opazovanju treningov je bilo več pohval kot graj, ker so izpolnjevali njegov osnovi moto: kompaktnost, veliko gibanja, visok ritem, čim manj dotikov, hiter prenos žoge in strpnost v iskanju priložnosti. Tudi med igralci je bilo veliko pozitivne komunikacije in pomoči drug drugemu, zato je že iz govorice telesa očitno, kako zelo si želijo uspešen začetek.

Katanec se je odločil za sistem 4-1-4-1, kar pomeni zgoščeno zvezno vrsto, v kateri bo pred obrambo dodatni vezist in korektor (Stevanović). V obrambi bodo vratar Handanović, na bokih Brečko in Struna, centralna branilca pa Samardžić in Cesar. V zvezni vrsti bosta v sredini Rotman in Kurtić, na krilih Kampl (levo) ter Birsa in Iličić (desno), ki si bosta očitno razdelila igralni čas, v napadu pa Novaković.

»Srčno si želimo dobrega začetka. Tako kot vsi si tudi Estonci želijo nastopa na evropskem prvenstvu. Z Estonci se je Slovenija že opekla, trenutno so še boljši, kot so bili ob zmagi v Stožicah. Na prijateljski tekmi Estonije s Švedsko, ki so jo sicer izgubili z 0:2, sem videl še dodatne kakovost tekmeca. Če Švedi ne bi imeli Ibrahimovića, bi bil izid lahko drugačen. Proti Švedom so bili kompaktni, čvrsti in neugodni, zato nas čaka zahtevna preizkušnja,« je previden Srečko Katanec. Posebej je poudaril, da Slovenija v Estoniji v nobenem primeru ni favorit.

»Moramo se zavedati, na kakšen način so vse dosedanje slovenske generacije prišle do uspeha: z borbenostjo in garanjem. Mi na drugačen način ne moremo igrati. Kdor meni drugače, se moti. Na treningih je bilo videti dobro. Nestrpno čakam, kaj bo prinesla tekma. Velika želja je zmaga, a to je šele prva od desetih tekem. Nobene kvalifikacije se ne rešujejo po prvi temi,« je med sproščenim klepetom povedal Katanec.