O novih imenih v reprezentanci.

Novinci so si zaslužili vpoklic. Bohar je odigral super tekme in zabil kar nekaj golov, Viler pa v letošnji sezoni igra boljši nogomet kot lani. Maribor sem gledal na vseh tekmah in Viler je bil zelo pomemben člen. Predvsem v napadu je zelo dober, zato nam bo lahko koristil v Estoniji.

O igralcih, ki niso vpoklicani.

Kandidati za reprezentanco so vsi. Nikogar nisem odpisal. Ko spremljam fante, skušam sestaviti najboljšo reprezentanco. Igralci, ki so trenutno vpoklicani, so najboljši. Kaj bo čez mesec dni, bomo videli. Upam, da bodo vsi prišli s takšno željo in voljo, kot jo imajo otroci 1. septembra, ko gredo v prvi razred. V prejšnjih kvalifikacijah nam je morda manjkalo nekaj žara. Uspeh si je vedno treba želeti.

O poškodbah.

Za tekmo z Estonijo bi bil zraven tudi Martin Milec, a je imel zdravstvene težave. Neznank je kar nekaj, saj v Italiji še niso začeli tekem, zato bo treba počakati ta konec tedna. Sedem dni bomo trenirali in zelo hitro bom videl, v kakšnem stanju so prišli na zbor. Želim si, da bi bili vsi vrhunsko pripravljeni, nihče pa nima rezerviranega mesta v prvi enajsterici. Zelo pomembni bodo prvi treningi, kjer pričakujem borbo in tekmovalnost. Kdor ne bo dovolj dobro pripravljen, ga ne bom več klical. Fizika je danes bistvena stvar.

O premieri z Estonijo v Talinu.

Nič ne pričakujte. Estonija je v prejšnjih kvalifikacijah odigrala zelo dobre tekme na domačem igrišču. Z Nizozemsko denimo 2:2, izgubljali pa so praviloma z golom razlike. Nasprotniku dopuščajo zelo malo priložnosti, zato nas čaka zahtevna tekma. Prečesal sem vse njihove tekme in ugotovil, da vedno igrajo na isto vižo. Estonci se zaprejo, so zelo kompaktni in jih je težko prebiti. Če bo žoga krožila počasi, bomo naleteli na težave.

O statusu Handanovića in Oblaka.

Ni nobenih špekulacij, Samir je še vedno naš vratar številka ena. Jan je v zelo kratkem času naredil velike korake. V karieri bo tako kot vsak zagotovo še imel probleme, ko recimo ne bo branil dobro. Je pa izreden fant in velik potencial, kar je za reprezentanco zelo pomembno. Želim si, da si izbori mesto prvega vratarja v madridskem Atleticu in da brani stalno.

O željah pred začetkom novega kvalifikacijskega obdobja.

Želim si kompaktno, borbeno Slovenijo. Vse drugo je odvisno od trenutka. Vsi veste, da v nogometu odloča veliko dejavnikov. Bistveno je, da smo fizično pripravljeni, da smo borbeni, sploh na domačih tekmah. Znanje imamo, brez fizične pripravljenosti pa ne bo šlo. V določenih trenutkih bo treba igrati agresivno, predvsem pa si želim, da bi igrali pametno. Na prijateljskih tekmah moraš nekatere fante zavirati, ker preveč tečejo. Ne pozabite, da imamo v tem trenutku mešanico starejših in mlajših igralcev. Mladi potrebujejo tekme, da bodo dobili izkušnje. Taktika v nogometu je izredno pomembna, ne rečejo pa kar tako, da nogometaš najbolj dozori tam pri 26, 28, 30 letih. To vse pride z izkušnjami. Tudi sam sem v začetku poklicne igralske kariere verjetno tekel trikrat preveč, kot bi bilo treba, in šele kasneje postal bolj racionalen. Tudi Slovenija mora biti racionalna.

O skupini, kjer so Anglija, Švica, Estonija, Litva in San Marino.

Bral sem že v medijih, da bomo nekatere z lahkoto preskočili, a to ne drži. Veste, da smo se že marsikdaj opekli. Izkušnje mi govorijo, da moramo biti stoodstotni na vsaki tekmi. Želim pa si tudi, da bi kot selektor vendarle začel kvalifikacije z zmago, kar mi doslej še ni uspelo. Žreb je bil ugoden, razpored tekem nam pa ne gre najbolj na roko. Estonija in Litva na začetku seveda vidita priložnost, zato bosta nevarni. Od prvih štirih tekem bomo trikrat gostovali. Če se nam kaj izjalovi, se dobro zavedam, česa ste sposobni novinarji.

O preboju Maribora v ligo prvakov.

Kapo dol. Ligo prvakov si zaslužijo. To je fenomenalen dosežek. Ne bom se branil, če bo po mariborskemu uspehu tako kot pred petnajstimi leti sledila še uvrstitev Slovenije na Euro.