V tej sezoni še vedno niste dobili gola...

To je prvo dejstvo, ki ga je treba poudariti. Dokler se bo dalo, bomo skušali mrežo ohraniti nedotaknjeno. Ponosni smo, da smo v Velenju več pokazali tudi v kombinatoriki, bili smo pametnejši, ko smo osvojili žogo. To je korak naprej v primerjavi s tistim, kar smo videli na tekmi z Zavrčem.

So po tistem, ko ste lani spoznavali sposobnosti nogometašev, Domžale, ki jih vidimo na začetku sezone, ekipa, kakršno ste načrtovali?

Približali smo se zastavljenemu. Res je, da bi bilo na trenutke glede na kakovost naših igralcev lahko bolje. Ampak v mnogih elementih smo na pravi poti, predvsem z motivacijskega vidika in glede tega, kako se fantje trudijo. Pripravljeni so se žrtvovati za ekipo. To je prvi in najbolj pomemben dejavnik. V obrambi zelo dobro delujemo, ker smo vsi prisotni v tem delu igre. Vsi si želimo pomagati, ne prelagamo odgovornost na drugega, ampak vsak opravi svoje delo. Toda ne bomo poleteli. Za nami je četrti krog, na lestvici ni razlike, ki bi dovoljevala počitek. Še naprej bomo osredotočeni na vsako naslednjo tekmo. Kakšen dan lahko uživam v uspehu, od začetku tedna pa to ne šteje več, ampak le tisto, kar prihaja.

Očitno ste mlade fante znali motivirati. S kakšnimi posebnimi prijemi?

Trajalo je nekaj časa, da smo sestavili koncept. To je proces, predvsem zato, ker se osebnosti spreminjajo. Iz nezrele ekipe, ki je včasih prikazala kaj dobrega, a ni iztržila točk, prehajamo v zrelo ekipo, ki zna osvajati točke. Ki se zna boriti, zna nadzirati igro. Toda poudarjam, da smo skromni. Mnogo ekip v ligi ima dobre zasedbe, ki nas bodo ujele ali nam prišle blizu, če bomo za malenkost popustili. Tega ne bomo naredili. Prepričan sem, da bomo nadaljevali po zastavljeni poti. Vsekakor pri mladih fantih izoblikovanje tekmovalne osebnosti zahteva neki proces.

In vaša naloga je, da pomagate oblikovati njihovo osebnost tako športno kot zunaj športa?

Takšen način moraš imeti, če želiš narediti korak naprej v slovenski ligi in nadaljevati kariero v tujini. Imeti nogomet za hobi ne pride v poštev, če želimo pisati zgodbo o uspehu. Samo s takim razmišljanjem lahko kot ekipa zrastemo in nogometaši kot posamezniki naredijo podlago za nadaljevanje kariere.

Je treba ustvariti pritisk glede na to, da v tem okolju pritiska ni?

To je element, ki pri nas ni tako očiten. Mi smo si sami kot skupina določili, da letos moramo biti ambiciozni. Tega se striktno držimo. Sami sebi smo postavili zahteve. Klub nas spremlja pri tem. Zaradi svojih ambicij smo postavili visoke standarde.

Na kakšen način ustvarite pritisk?

Nismo zadovoljni, ko na treningu ne dosežemo gola, ko zgrešimo podajo, ko nekdo ne da vsega do sebe... Vsi se počutimo odgovorne za rezultat, odgovornosti ne prelagamo na druge. Vsak član ekipe, ne glede na to, ali je na igrišču, na klopi ali tribuni, daje tej zgodbi pomembnost in vsak se počuti odgovornega do svojega dela.

In gre potemtakem tudi za učenje odgovornosti mladih fantov.

Tako. Delamo posel, ki je vezan na rezultat. Mi moramo rezultat doseči, če hočemo biti vse boljši in če hočemo napredovati. Zato je takšno razmišljanje pomembno.

Zanimivo, da glede na leta ne ravno izkušena ekipa taktično dobro deluje in zna obraniti prednost. Je to povezano z oblikovanjem osebnosti, o katerem ste govorili?

Je. Včasih smo izgubili tekmo, pa so se nekateri igralci smejali na avtobusu. Zdaj tega ni več. Ko nam ne gre, smo nezadovoljni. Tudi na Ptuju na tekmi z Zavrčem smo bili nezadovoljni, čeprav smo zmagali, a nekatere stvari niso delovale. Vemo namreč, da imamo prostor za nekaj več. Želja po napredovanju nam preprečuje, da bi poleteli. Ostajamo skromni in prikazujemo agresivno igro, polno želja.

Pa resnično verjamete, da kakovost posameznikov v ekipi dovoljuje nekaj več?

Imamo manj številen igralski kader kot lani, vendar imamo na vsakem položaju dva enakovredna igralca in se ne pozna dosti, če naredimo kakšno zamenjavo. Profili igralcev so različni in jih uporabljamo po potrebi. Dokler bo kolektiv uspešen, bodo tudi posamezniki.

Kam segajo vaše ambicije v tej sezoni?

Osnovni cilj je uvrstitev v evropske pokale. Sproti bomo dodali ambicije za posamezne tekme. Ne bomo si določali korektnih ciljev, vsaj ne navzven. Sami že vemo, česa smo sposobni in kaj si želimo doseči. Če preveč gledaš na lestvico, te čaka razočaranje. Mi tega ne delamo.