Vrba na Koroškem ob Vrbskem jezeru je priljubljen kraj za člane avstrijske visoke družbe. V njem lahko pokažejo svoje lepe obleke in drage avtomobile, medtem ko imajo najpremožnejši kar svojo vilo. V bližini obale Vrbskega jezera je tudi nešteto lokalov, klubov in diskotek, kjer se lahko postavijo na ogled. Najbučnejšo zabavo so imeli ravno včeraj. Imenuje se »white night« ali bela noč. Temu primerne so bile njihove obleke, saj so imeli vsi vsaj en kos oblačila v beli barvi. Toda kljub temu so se našli ljudje, ki temu niso sledili. Raje so nosili oblačila modre barve. Oblačila nogometnega kluba Chelsea.

Zgodaj zjutraj v boj za prvo vrsto

Zasedba iz Londona je namreč v Vrbi na Koroškem na enotedenskih pripravah. Toda majic z grbom Chelseaja nimajo le nogometaši in drugi člani kluba, ampak tudi njihovi navijači, ki so prišli z vseh koncev in krajev sveta. Med njimi je Jacky Wong iz Hongkonga. »V Avstrijo sem prišel samo zaradi Chelseaja. Vse poletne počitnice preživim v krajih, kjer ima priprave moj najljubši klub. Prišel bom tudi v Slovenijo na prijateljsko tekmo,« je povedal 43-letni Wong. »Meni je najljubši Jose Mourinho. Zaradi njega sem začel navijati za Chelsea. Zanj sem navijal, tudi ko je vodil Inter in Real. Srečal sem ga že večkrat. Prvič na Kitajskem, ko je bil trener Reala, drugič sem govoril z njim lani v Madridu, potem sem ga videl še v Maleziji. Vedno se skupaj fotografirava, enako tudi tokrat v Avstriji. Zdaj me že pozna. Zapomnil si me je, saj sem prišel iz Hongkonga v Španijo samo zato, da vidim njega,« je govoril Wong, ki je v domovini profesor matematike na srednji šoli.

Ves čas nosi dres Chelseaja z imenom The Special 1. Pri sebi ima tudi majici Chelseaja in Reala, na katerih ima napis Jose Mourinho. Večji del dneva preživi pred najbolj znanim hotelom v Vrbi na Koroškem, kjer so nastanjeni nogometaši Chelseaja. Po nekaj dneh je zvezdnik postal tudi Wong, saj so ga mimoidoči spoznali zaradi televizijskih poročil in časopisnih člankov, kjer je v zadnjih dneh stalen gost. Ker dobro obvlada vse trike, kako priti čim bliže svojim idolom, je opisal svojo taktiko. »Če je trening ob desetih zjutraj, potem moraš biti tam vsaj ob 8.30, da prideš v prvo vrsto. Če si prepozen, potem lahko pozabiš na skupno fotografiranje z igralci, saj je gneča prevelika,« je dejal. »John Terry in Frank Lampard sta najprijaznejša, pa tudi Petr Čech. Vsem podelijo avtograme. Od prvega do zadnjega. Škoda, da je Lampard odšel. Nekateri drugi so manj prijazni. Pretvarjajo se, da telefonirajo, čeprav je očitno, da ne govorijo z nikomer. Toda razumem jih. Vsi bi radi nekaj od njih. Pogostokrat smo krivi mi navijači, ker jih motimo tudi med prostim časom. A navijači se hočejo vedno fotografirati ali dobiti podpis, saj ne vedo, ali bodo imeli še kdaj priložnost, da vidijo ob sebi svoje najljubše nogometaše.«

Mourinho spustil otroke na igrišče

Chelsea v Vrbo na Koroškem ni prišel po naključju. Londončani so letos iskali pripravljalno bazo v Evropi, saj so se hoteli prilagodili svojim nogometašem, ki so igrali na svetovnem prvenstvu. »Pri Chelseaju niso hoteli dolgih potovanj, zato letos ni prišel v poštev odhod v Azijo ali Združene države Amerike,« je dejal Bernhard Riedlsperger, ki dela pri agenciji SLFC Soccer, ki organizira priprave in prijateljske tekme za nogometne klube. »Poklicali so nas pred približno pol leta. Pripravili smo najboljše možne ponudbe, nato pa so se odločili za Vrbo na Koroškem. Pri Chelseaju so zadovoljni. Všeč jim okolje, ki je mirno in z lepim razgledom. Blizu imajo tudi nogometna igrišča, ki so oddaljena le 200 metrov,« je dodal Riedlsperger, ki je ves čas zraven ekipe Chelseaja.

Jutri bodo Londončani prišli v Ljubljano, saj bodo odigrali pripravljalno tekmo z Olimpijo. »Ljubljanski klub smo našli s pomočjo našega partnerja v Sloveniji. Iskali smo primerne rešitve, ki so blizu Vrbe na Koroškem. Stadion v Ljubljani je primerna opcija, saj je oddaljen le dobro uro. Hitro smo sklenili dogovor,« je povedal Riedlsperger. Včeraj so nogometaši Chelseaja trenirali na zaprtem stadionu v Celovcu, saj je Jose Mourinho pripravil taktični trening. Bolj sproščeno je bilo dan prej, ko so imeli Londončani prosto popoldne. »Nekateri so šli igrat golf, drugi na obalo jezera, Mourinho pa se je peljal s kolesom po mestu,« je dejal Riedlsperger, ki trdi, da zahteve Chelseaja niso bile velike. »Če bi šlo za normalne goste, potem bi bile posebne, toda ker gre za vrhunsko nogometno ekipo, niso. Želeli so le posebno hrano, s seboj imajo svojega kuharja, nekaj zahtev so imeli tudi pri opremi hotelskih sob, toda nič pretresljivega,« je rekel Riedlsperger.

Pri Chelseaju so nad Vrbo na Koroškem navdušeni tudi zato, ker imajo bistveno več miru kot v Aziji ali Združenih državah Amerike. Kljub temu jih navijači zasledujejo na vsakem koraku, kar pa Jose Mourinho zna obrniti v svoj prid. Eno takšnih zgodb je razkril Riedlsperger. »Mourinho je hotel vse treninge zapreti pred javnostjo. Toda že na prvem treningu so otroci splezali na bližnje bregove in drevesa in gledali na igrišče. Mourinho jih je pogledal: 'Kaj počnete tukaj?' Odgovorili so: 'Samo radi bi gledali in se zabavali.' 'Toda tukaj niste, da bi se zabavali, ampak da boste trdo delali.' Mourinho se je obrnil in ukazal varnostnikom, naj otroke spustijo na igrišče. Otroci so nato pobirali žoge, postavljali stožce, nosili vodo, na koncu pa so celo dobili podpisane majice. To je Jose Mourinho.«