Nogometno prvenstvo, ki ga bo junija gostila Brazilija, bo spremljal le eden od treh Američanov, je razkrila nedavna raziskava, ki jo je s podjetjem Ipsos opravila tiskovna agencija Reuters. In čeprav so ZDA pred 20 leti tudi same gostile svetovno prvenstvo, priljubljenost nogometa ostaja na nizki ravni. K dvigu njegovega ugleda v Severni Ameriki so sicer poskrbeli nekateri zvezdniki kot sta David Beckham in Thiery Henry, a to je zgolj slaba uteha, če vemo, da z nestrpnostjo mundial pričakuje vsega sedem odstotkov Američanov.

Nogomet priljubljen zlasti med Latinoameričani

Nogomet tako čaka še dolga pot, če se želi enakovredno kosati s profesionalno košarkarsko, ameriško-nogometno ali baseball ligo. Tako kar 86 odstotkov Američanov trdi, da o svetovnem nogometnem prvenstvu ve zelo malo oziroma praktično ničesar, dve tretjini pa jih sploh ni seznanjenih, da bo letošnji turnir potekal v Braziliji.

Redka izjema je 48-letni Jose Vargas, ki pravi, da bo nogometni spektakel spremljal v Houstonu, kjer živi od leta 2003, ko se je preselil v ZDA. Kljub temu pa priznava, da pesti ne bo stiskal za Američane, temveč za njegovo rodno Kolumbijo. A četudi je nogomet priljubljen zlasti med Latinoameričani, teh je v ZDA po zadnjih podatkih iz leta 2010 okoli 16 odstotkov, pa tudi slednji ne bodo drli pred televizijske ekrane, saj jih bo mundial spremljala le tretjina. »Nogomet je šport, ki ga gledajo zlasti v Latinski Ameriki in Evropi,« pravi Vargas.

Prihodnost nogometa ostaja svetla

Navzlic vsemu številni nogometu v ZDA napovedujejo svetlo prihodnost. Profesionalna nogometna liga MLS je leta 1996, ko je bila ustanovljena, štela vsega deset klubov, danes jih je že 19. Rast se bo nadaljevala tudi v prihodnosti, saj namerava svojo profesionalno moštvo v Miamiju ustanoviti David Beckham, širitev onkraj Atlantika pa načrtuje tudi Manchester City. Angleški velikan želi v sodelovanju z baseball klubom New York Yankees že prihodnje leto ustanoviti New York City Football Club.