Uprava Luke Koper je v dobrih šestih mesecih, odkar jo vodi Gašpar Gašpar Mišič, skoraj dvajset sej opravila po elektronski pošti. Medtem ko naj bi to hromilo njeno delo, je šel Mišič v tem času na službeni potovanji v ZDA in na Kitajsko. Načine, kako sklicuje in vodi seje, bo danes moral pojasniti tudi nadzornem svetu, ki ga vodi Alenka Žnidaršič Kranjc.

Da Mišič Luko vodi na svoj način, je vidno že iz sporočil za javnost, ki smo jih novinarji v zadnjih mesecih prejemali iz družbe, in novic v lokalnih medijih. Tako rekoč ni bilo dogodka, na katerem bi predsednik uprave Luke manjkal, pa četudi gre za snemanje spota Tinkare Kovač v koprskem pristanišču, nogometno tekmo ali dražbo slik. Za samopromocijo je izkoristil celo nedavno naravno ujmo. Javnosti je sporočal, da je »v osebnem stiku« z vodstvom Slovenskih železnic, in na sestanke v Koper, ki ga žled ni prizadel, vabil predstavnike civilne zaščite, gasilcev, Darsa in države.

Tudi zato ni presenetljivo, da Mišiču včasih zmanjka časa za redne delovne naloge. Mednje sodijo tudi redne seje uprave. Ta se je po naših informacijah v času Mišičevega mandata kar okoli dvajsetkrat sestala na daljavo. Štirje člani uprave – vsi imajo pisarne v Kopru – so tako v povprečju dopisno sejo izpeljali na skoraj deset dni. Tovrstne seje so sicer v gospodarskih družbah običajna praksa v primerih, ko se morajo člani vodstvenega ali nadzornega organa hitro odločiti o nekem vprašanju ali urediti kakšno formalnost, nikakor pa ne pri sprejemanju odločitev o pomembnejših vprašanjih: konkretnih poslih ali strateških smernicah. Dopisne seje so sicer redkejše, kadar v vodstvenem organu že dlje časa prihaja do večjih razhajanj. In prav te naj bi v zadnjih tednih precej ovirale delo uprave.

Katere vrste odločitve so v Luki sprejemali na dopisnih sejah, ni znano. A glede na njihovo pogostost je težko verjeti, da so prej izjema kot stalna praksa. Nenavadno sklicevanje in vodenje sej uprave bo danes zanimalo tudi nadzornike Luke. O tem jih je namreč pred dnevi s pismom obvestil član uprave družbe za finance Jože Jaklin. V njem naj bi med drugim zapisal, da je uprava v aktualni sestavi nesposobna za vodenje poslov v Luki in da se odločitve na sejah sprejemajo s preglasovanjem. Mišiču naj bi hrbet v upravi pokrival le delavski direktor Matjaž Stare. »Pismo sem poslal, ker sem želel opozoriti nadzornike, kakšen je način dela v sedanji upravi, in ker upam, da bodo v povezavi s tem sprejeli določene sklepe,« nam je včeraj dejal Jaklin.

Mišič je sicer v prvih šestih mesecih dela opravil tudi dve daljši službeni potovanji. Sredi marca je obiskal Florido. V Miamiju se je udeležil največjega svetovnega sejma s področja potniškega ladijskega turizma, z županom Mestne občine Koper Borisom Popovičem pa sta tam med drugim gostila slovenski večer. Medtem ko je koprski župan reden gost prireditve, se je predsedniki uprav Luke Koper po naših podatkih do zdaj niso udeleževali. To je tudi razumljivo. Gre namreč za promocijo destinacije in snubitev operaterjev potniških križark. Kaj je torej tam počel predsednik uprave Luke? Kot je razvidno iz sporočila Mestne občine Koper, je svetovni javnosti pomagal predstavljati najnovejše projekte za gradnjo potniškega terminala v Kopru. Pri tem je na mestu vprašanje, ali tega namesto Mišiča res ni mogel početi kdo od njegovih podrejenih.

Devet dni v decembru pa je Mišič preživel na Kitajskem. »Ko sem preveril, koliko Kitajska pripelje in odpelje iz Evrope prek Rotterdama in drugih pristanišč severne Evrope, se mi kar cedijo sline, ko vidim, kam grem in kaj lahko naredim,« je obisk takrat utemeljil Mišič. Kakšen bo konkretni izplen obiska na Kitajskem, za zdaj še ni mogoče presoditi. Opozoriti sicer velja, da so ključni kanali za prevoz kitajskega blaga v Evropo pristanišča v zahodni in severni Evropi, natančneje med francoskim Le Havrom in nemškim Hamburgom. Ta so privlačna zaradi zmogljivosti in neposredne bližine največjih trgov. Najtesnejše stike so v Luki navezali s predstavniki kitajskega obmorskega mesta Ningbo, ki so konec marca obiskali Koper, v Luki pa se je pred časom mudil tudi veleposlanik te države.