Še posebno vroče bo v Madridu. Atletico in Barcelona zaznamujeta sezono v Španiji, kjer ju čaka še ena tekma, bržčas odločilna za naslov v zadnjem krogu. Čeprav sta se od lanskega poletja pomerila že štirikrat, nogometni navdušenci še vedno čakajo na to, da bo ena od ekip zmagala, kajti vse tekme so se končale z remijem. Pričakovati je, da bo zmago danes lovila predvsem Barcelona, kajti kljub neodločenemu izidu na prvi tekmi je v resnici v zaostanku, saj bi izid 0:0 v polfinale peljal Madridčane. Ti upajo, da bo pravočasno nared Diego Costa, medtem ko bo pri Barceloni manjkal Gerard Pique, navijači pa so v skrbeh tudi zato, ker v golu ni zanesljiv Pinto.

Skrb za to, kdo bo stal med vratnicama Barcelone, bi utegnila biti precej bolj dolgoročna. Potem ko je Fifa katalonskemu klubu prepovedala na Camp Nou pripeljati nove nogometaše v naslednjih dveh prestopnih rokih, so se španski prvaki znašli v velikih težavah. Fifa jih je kaznovala, ker so med letoma 2009 in 2013 podpisali pogodbe z desetimi nogometaši, mlajšimi od 18 let, z drugih koncev sveta (El Mundo Deportivo je razkril, da jih je bilo le devet, ker naj bi pri enem Fifa storila napako). Pravila pravijo, da lahko klubi v svoje vrste iz držav, ki niso članice Evropske unije, pripeljejo mlade nogometaše le, če z njimi živijo tudi njihovi starši, razlog za selitev pa ne sme biti le nogometni. Poenostavljeno: prestopi ekonomskih migrantov so dovoljeni, nogometnih ne.

To je v teh dnevih poleg odločitve članov kluba za okoli 230 milijonov evrov vredno obnovitev stadiona glavna tema v Barceloni. Zagnali so medijsko kampanjo, v katero so se vključili tudi nekateri igralci. Proti odločitvi Fifa je protestiral tudi Xavi, predsednik Josep Bartomeu pa je napovedal pritožbo, če bo treba na Mednarodno športno razsodišče (CAS). Pojavile so se špekulacije, da bi Katalonci, če ne drugega, na tak način lahko dosegli vsaj to, da bi se postopek zavlekel in bi lahko poslovali vsaj med naslednjim prestopnim rokom. Tako ne bi v vodo padla že dogovorjena prestopa z vratarjem Marcom Andrejem ter Stegnom in hrvaškim vzpenjajočim se zvezdnikom Alenom Halilovićem. Glede na to, kakšne težave ima Barcelona v obrambi, bi potrebovali vsaj še enega branilca. Želeli naj bi si Davida Luiza iz Chelseaja.

Tudi zaradi zadnje v vrsti letošnjih afer Blaugrani motiva proti Atleticu ne bo manjkalo, kajti lahko se zgodi, da v prihodnji sezoni ne bo konkurenčna v boju z največjimi evropskimi klubi, kar bi po drugi strani lahko bila priložnost za nove mlade igralce iz njihove znamenite mladinske šole.

Iz te prihaja tudi Andres Iniesta. Za virtuoza iz Fuentealbille bo današnja tekma posebna, ker bo petstotič zaigral za Barcelono. Ob jubileju so mu katalonski mediji posvetili veliko pozornosti. Mundo Deportivo je zbral mnenja sedemdesetih osebnosti iz nogometa in tudi drugih športov, ki so ga vsi po vrsti hvalili. »Zelo sem ponosen, ker sem večino svoje kariere igral z njim. Andres spada med deset najboljših nogometašev vseh časov. Je preprost človek, ki se v vseh teh letih nikoli ni pritoževal. Čestitke za petsto nastopov in ker piše zgodovino,« mu je sporočil Xavi. Danes bosta oba znova sestavljala znamenito trojko na sredini igrišča (poleg njiju še Busquets), ki jo je Ineista pod vodstvom Tate Martina za nekaj časa zapustil in igral na levi strani napada. Drevi naj bi bil tam Neymar, Lionel Messi na desni strani, na Argentinčevem standardnem položaju v sredini pa Cesc Fabregas. Martino očitno razmišlja o manjši rošadi, ki bi lahko nekoliko osvežila predvidljivo igro in raztegnila tekmečevo obrambo.