Tako dobre nogometne lige prvakov še ni bilo. Prvič v zgodovini so se namreč v četrtfinale uvrstili vsi zmagovalci predtekmovalnih skupin, odkar zadnjih enajst sezon velja ta sistem. Med osmerico četrtfinalistov so tudi sami vrhunski klubi z zvezdniškimi igralci. Morda kdo pogreša Manchester City ali Juventus, ki sta v vrhu angleške in italijanske lige, toda oba sta imela svoje priložnosti, ki jih nista izkoristila. City je izpadel proti Barceloni, Juventus pa že po skupinskem delu.

Do letos je bilo v četrtfinalu najmanj drugouvrščenih iz skupinskega dela v sezoni 2010/11, ko je Inter izločil Bayern München, ter v sezoni 2005/06, ko je Benfica izločila Liverpool. Povsem drugače je bilo v sezoni 2007/08, ko je bilo med najboljšimi osmimi kar pet drugouvrščenih. Tisto sezono je Schalke v osmini finala izločil Porto, Roma je bila boljša od Reala, Fenerbahče od Seville, Arsenal od Milana in Liverpool od Interja. V teoriji bi lahko zapisali, da je tokrat prišla do izraza prednost domačega igrišča na povratni tekmi, toda praksa je potrdila, da so skoraj vsi zmagovalci skupin svoje delo v osmini finala opravili že na prvi gostujoči tekmi. Paris SG, Barcelona, Bayern, Atletico, Borussia in Real so namreč vsi zmagali v gosteh, s čimer je bila povratna domača tekma zgolj formalnost. Na domačem terenu sta morala napredovanje iskati zgolj Chelsea in Manchester United.

Razmere v vrhu evropskega nogometa se v primerjavi z lansko sezono niso bistveno spremenile, saj je letos v četrtfinalu kar pet istih ekip kot lani (Bayern, Borussia, Real, Barcelona, PSG). Če primerjavo podaljšamo za dve sezoni nazaj, so takšni klubi trije (Bayern, Real, Barcelona), če za tri sezone, pa zgolj še dva (Real, Barcelona). Nesporna zmagovalka pri zaporednih uvrstitvah v četrtfinale pa je Barcelona, ki je med najboljšimi osmimi sedmič zapored. Prav tako letos v četrtfinalu ni nobenega novinca, pri čemer so vsi klubi nekoč že napredovali v polfinale. Z izjemo Atletica in PSG so vsi ostali klubi tudi osvojili evropski naslov, noben prvak pa ni starejši od leta 1997, ko je ligo prvakov osvojila Borussia Dortmund. Absolutno je v četrtfinalu lige prvakov največkrat nastopal Real Madrid (30-krat, kar je več kot polovica vseh sezon), pri čemer je napredoval kar 24-krat. Bogate izkušnje s četrtfinalom imajo še Bayern München (24 nastopov) ter Barcelona in Manchester United (oba po 17 nastopov). Najmanjkrat je v četrtfinalu sodeloval PSG (dvakrat).

Edina kluba, ki sta se letos uvrstila v četrtfinale brez poraza, sta Real Madrid in Atletico Madrid. Največ porazov ima Borussia (3), a je zagotovo imela najtežjo predtekmovalno skupino z Arsenalom in Napolijem. Pri doseženih zadetkih je najbolj uspešen madridski Real, ki je nasprotnikovo mrežo zatresel kar 29-krat, najmanj pa oba angleška kluba, Chelsea in United, s po 15 zadetki. Le dva manj je letos dosegel Cristiano Ronaldo, ki je najboljši strelec, zelo blizu pa je z desetimi goli še Zlatan Ibrahimović. Ko pogledamo v obrambo, je jasno, da ima najboljšo Chelsea, ki je prejel le štiri gole, enega več pa United. Največkrat so morali po žogo v lastno mrežo pri Borussii, ki je prejela deset golov.

Največ klubov v četrtfinalu ima Španija (Real, Barcelona, Atletico), po dva Nemčija (Bayern, Borussia) in Anglija (Chelsea, United) ter enega Francija (PSG). Največja osmoljenka letošnje sezone je Italija, ki je imela v osmini finala samo enega predstavnika (Milan), pa še ta je nato gladko izpadel. Pri zbiranju točk za evropski koeficient je to nov močan udarec za italijanski nogomet, ki bo imel še nekaj naslednjih sezon v ligi prvakov zgolj po tri predstavnike.

Žreb četrtfinala bo danes ob 12. uri. Omejitev ni, zato lahko igra vsak z vsakim. Prve tekme bodo 1. in 2. aprila, povratne pa 8. in 9. aprila. Za polfinale bo sledil nov žreb.