Zaradi rasističnih zmerljivk Olimpijinih navijačev na prejšnjem derbiju so morali Ljubljančani sobotno tekmo igrati pred praznimi tribunami. Mariborčani so ponedeljek izbrali za odziv po sramotnem dogajanju v soboto. Običajno v klubu skličejo novinarske konference s športno tematiko, po derbiju v Ljubljani pa se morajo ukvarjati tudi z zadevami, ki jih v nogometu ne bi smeli videvati.

Športno priznavajo poraz, a opozarjajo na neokusno dogajanje, ki ga je moral prestajati Mendy

"Da ne bo nesporazumov: športno smo priznali poraz in poiskali razloge za slabšo predstavo v lastnih vrstah, čeprav športni direktor Olimpije Sašo Udovič v svojih komentarjih zavaja in želi sramotno obnašanje predstavnikov domačega kluba pomesti pod preprogo ... Vendar nikakor ne moremo mimo tega, kar je moral med tekmo prestajati naš igralec Jean-Philippe Mendy in želimo tudi s to novinarsko konferenco opozoriti na neokusno dogajanje," je danes v Ljudskem vrtu uvodoma pojasnil direktor Bojan Ban, ki je na današnji konferenci predstavil stališče kluba.

»Ljubljančani res niso prevečkrat na evropskih prizoriščih, a najbrž gledajo vsaj TV«

"Dobivamo navodila o ničelni toleranci do rasističnih izpadov z vseh strani, žal pa smo bili v dveh tednih dvakrat na gostovanju v Ljubljani in se obakrat soočili z žaljenjem človeškega dostojanstva in grobim kršenjem načel Uefe. Najprej s strani gledalcev, zdaj še od neposrednih akterjev na igrišču ... Razumemo, da v ljubljanskem klubu niso veliko prisotni na evropskih igriščih, so pa najbrž že kdaj vsaj pred kakšnim TV prenosom mednarodnih tekem opazili, katera so najpomembnejša sporočila Evropske nogometne zveze. Recimo Ne rasizmu je osnova osnov. Rasizem je nevarnejši od vsakega prekrška na igrišču. Ves svet se zgraža, trudi in uspeva izkoreniniti rasizem, v naši Sloveniji pa ga doživljamo v najbolj nizkotni obliki in zardevamo pred tujo javnostjo," je dejal Ban.

Zakonca Mendy ob vsakem obisku Ljubljane dobita drugačen vtis o Sloveniji

"V Mariboru bomo naredili vse, da bi ljubljanski vtis o Sloveniji popravili in zaščitili Jean-Philippa kot vsakega našega člana. Zato sta z nami danes tudi zakonca Mendy, ki pričakujeta otroka in morata tik pred rojstvom preživljati takšne neprijetnosti. Odločila sta se, da bosta tukaj zasnovala družino. Ker sta spoznala, da v Mariboru in Sloveniji živijo odprti ljudje širokih življenjskih pogledov. Žal pa vsakič, ko je tekma v Ljubljani, dobita drugačen vtis. Slovenija je prijazna država, zato bomo vsi skupaj to dokazovali tudi v prihodnje. Ostro obsojamo početje iz Ljubljane in pričakujemo ustrezne ukrepe," je še dejal Ban.