Reprezentanca je po pristanku na letališču v glavnem mestu Alžirije požela obilo medijske pozornosti, preden se je po slabih cestah odpeljala do hotela. Na stadionu pričakujejo 45.000 gledalcev, začetni udarec bo izvedel legendarni Brazilec Pele. Slovenski selektor Srečko Katanec pravi, da tekmeca pozna. Kot selektor Združenih arabskih emiratov je igral prijateljsko tekmo z Alžirijo, ogledal si je tudi posnetke nekaterih tekem Puščavskih lisic v kvalifikacijah za SP.

»Igrajo hitro in agresivno. Upam, da bodo proti nam malo prizanesljivi. Skušali jim bomo preprečiti njihove načrte. Obeta se pravi test za našo reprezentanco, ravno prava preizkušnja, da vidim, v kašnem stanju so fantje. Morda bomo preizkusili kakšno novost in odigrali v sistemu, v katerem doslej še nismo. O tem se bom odločil pred tekmo,« je napovedal Srečko Katanec. V obrambi ne bo izvajal eksperimentov. Z vratarjem nima skrbi, saj sta Samir Handanović in Jan Oblak v odlični formi. V zadnji vrsti sta na bokih Mišo Brečko in Bojan Jokić, centralna branilca pa Boštjan Cesar in Branko Ilić.

V zvezni vrsti sta v vlogi defenzivnih vezistov v prednosti Jasmin Kurtić in Aleš Mertelj, v ofenzivnem del je na levi strani standarden Andraž Kirm, v sredini Kevin Kampl, na desni strani je zaradi več igranja v zadnjem času Josip Iličić v prednosti pred Valterjem Birso, ki je bil v Milanu v zadnjih mesecih poškodovan. Katanec ima prvič na reprezentančni akciji skupaj tri odlične ofenzivne veziste Kampla, Iličiča in Birso, zato je ena izmed možnosti, da bi v delu tekme zaigrali skupaj. V odsotnosti Milivoja Novakovića, za katerega bi bila pot iz Japonske na tridnevno akcijo prehud napor, bo vodja napada Roman Bezjak.

Motor igre slovenske vrste je vezist Salzburga Kevin Kampl, lani najboljši nogometaš Slovenije in drugi v Avstriji. Čeprav je imel zimski premor, je zadržal odlično formo iz lanske jeseni, saj je spomladi med najboljšimi igralci Salzburga, ki s teniškimi izidi polnijo mreže v avstrijskem prvenstvu, v ligi Evropa pa so izločili sloviti Ajax. »Hvala bogu, da nimam več težav s poškodbami. V dresu Salzburga smo izjemno učinkoviti, saj skoraj vsako priložnost pretvorimo v gol. Upam, da bom dobre predstave iz kluba prenesel tudi na tekmo reprezentance. Čeprav smo imeli za priprave le dva dneva, nas to ne ovira v odločenosti, da premagamo Alžirijo. Upam, da bo reprezentanca svoje predstave le nadaljevala tam, kjer je končala leto 2013,« je bil po tradiciji zgovoren Kevin Kampl, izjemno vztrajen igralec s tipičnim nemškim pristopom, ki je neumoren tekač z igro v obe smeri, obenem pa izjemno tehnično podkovan.

»Alžirija ima kakovostno zasedbo, ki bo nastopila na svetovnem prvenstvu, vendar tudi Slovenija ima odlične nogometaše, zato se obeta zanimiva tekma, v kateri bomo skušali nadgraditi našo igro, da bomo jeseni imeli uspešen start v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo. Če bomo pravi, imamo lepe možnosti za nastop v Franciji 2016. Anglijo in Švico lahko ob dobrem dnevu premagamo doma, proti Estoniji, Litvi in San Marinu pa je treba osvojiti vse točke,« je še dodal Kampl.

Mlada reprezentanca do 21 let, ki bo zaradi poškodb oslabljena za Črnica, Jeleniča, Bratanovića, Šporarja in Blažiča, bo danes ob 15. uri v Kopru začela prijateljsko tekmo s Hrvaško.