Kratka je pot med bedakom in junakom. To so pri Borussii Dortmund ugotovili v zadnjih dveh sezonah, ko so najprej izpadli v skupinskem delu lige prvakov, naslednje leto pa pristali v finalu. Toda ko se je zdelo, da bo mlado moštvo iz Porurja s pridobljenimi izkušnjami stopnjevalo svoje dosežke, je letos zastalo. Že res, da se je Borussia prebila v osmino finala, kjer je proti Zenitu velik favorit, a bržkone je to njen skrajni domet.

Glavni vzrok za padec Borussie, ki je v nemški ligi na tretjem mestu in dvajset točk za Bayernom, so številne poškodbe. Lukasz Piszczek, Mats Hummels, Neven Subotić, Marian Sarr, Marcel Schmelzer, Sven Bender, Ilkay Gündogan, Sebastian Kehl in Henrikh Mkhitaryan so letos vsi manjkali vsaj mesec dni. Zadnji na spisku poškodovanih je spet Bender, ki bo manjkal vsaj deset tednov. Situacija je bila najhujša decembra lani, ko so pri Borussii krpali luknje s takšnimi nogometaši, kot je Manuel Friedrich, ki je pred tem že končal kariero. »Zadnji meseci so bili za nas zelo težki,« je povedal trener Dortmunda Jürgen Klopp. »Dobra novica je, da sta z nami v Rusiji Hummels in Lewandowski. Oba trenirata, a o njunem nastopu se bomo odločili na dan tekme.«

Še naprej pa je veliko vprašanje, kdaj se bo na zelenice vrnil Ilkay Gündogan. Lani je bil najboljši vezist lige prvakov, utrdil se je v prvi enajsterici nemške reprezentance, imel pa je že sklenjen ustni dogovor, da se po koncu pogodbe z Borussio brez odškodnine pridruži madridskemu Realu. Zdelo se je, da je na vrhu sveta, a nato je prišel 10. avgust 2013, dan, ki ga Gündogan preklinja še danes. Na prvi tekmi nemškega prvenstva si je namreč poškodoval hrbet, bolečino pa čuti tudi sedem mesecev pozneje. »To je najtežje obdobje v moji karieri,« je skrušen Ilkay Gündogan.

Takoj po poškodbi je bila prva napoved, da bo manjkal zgolj dva tedna. Od tedaj najprej iz meseca v mesec prihajajo nove informacije o njegovi vrnitvi, a še nobena se ni uresničila. »Z njegovo odsotnostjo smo se morali sprijazniti. Najpomembnejše je njegovo okrevanje,« je rekel Klopp. Zdravniki so po podrobnejših pregledih ugotovili, da ima Gündogan ukleščen živec. Končna odločitev je bila, da operacije ne bodo opravili, ampak ga bodo zdravili na tradicionalen način – s terapijami in masažami. »Težko je napovedati, kdaj bo lahko spet vadil brez bolečine,« je dejal športni direktor Borussie Michael Zorc.

Pri Borussii trdijo, da še vedno stojijo za svojim nogometašem. Ponudili so mu novo pogodbo, kar je v tem trenutku za Gündogana še najboljša izbira, saj se v Španiji šušlja, da ga pri Realu zaradi težav s poškodbami ne želijo več. »Smo v stalnem stiku z njegovo družino,« pravi športni direktor Zorc. Oglasil pa se je tudi nogometašev oče Irfan Gündogan, ki sporoča: »Edina želja mojega sina je, da bi spet igral vrhunski nogomet. Najbolj srečen bo, če bo dovolj dobro pripravljen, da zaigra na svetovnem prvenstvu.«