Po nedavnih kadrovskih premetavanjih v nadzornem svetu in upravi Polzele, tovarne nogavic prihajajo na dan informacije o svetovalnih pogodbah, ki jih je sklenila predsednica uprave družbe Karmen Dvorjak.

Eno od njih je podpisala s podjetjem S. T. v lasti Branka Krašovca, še do lani direktorja trženja na Vzajemni, kjer se je leta 2012 celo potegoval za člana uprave, v preteklosti pa je vodil Trimovo hčerinsko podjetje v Srbiji. Po zatrjevanju naših virov naj bi Krašovčevo podjetje v Polzeli prejemalo več kot 9000 evrov na mesec. Krašovec je zatrdil, da prejema nekajkrat nižji znesek. Tudi Dvorjakova je zagotovila, da je znesek občutno nižji, vendar nihče od njiju ni razkril višine plačil. Po neuradnih informacijah naj bi Polzela prek podjetja S. T., ki v letu 2012 ni poslovalo, plačevala tudi Krašovčevo hčer, ki za družbo dela kot trgovska potnica. Krašovec sicer s Polzelo sodeluje kot svetovalec uprave na področju razvoja in izvajanja prodajne funkcije. Na vprašanje, kdaj je družba začela sodelovati s Krašovcem, Dvorjakova ni odgovorila.

S Polzelo ima svetovalno pogodbo sklenjeno tudi samostojna podjetnica Lilijana Mandelj. Gre za staro znanko Dvorjakove, saj sta bili skupaj zaposleni v Skupini Livar, kjer je Mandljeva vodila kadrovski oddelek, Dvorjakova pa hčerinsko podjetje Livar storitve. Tako kot v Livarju je tudi v Polzeli Mandljeva odgovorna za splošno kadrovsko področje. Za to naj bi mesečno prejemala znesek v višini od 5000 do 6000 evrov bruto. Polzela je – tako Dvorjakova – obe pogodbi sklenila zaradi zviševanja finančne učinkovitosti, povečanja fleksibilnosti dela in pritoka novega znanja. Po njenem prepričanju takšen način poslovanja za družbo predstavlja prihranek. »S temi kadri ni dodatnih stroškov, torej bolniških odsotnosti, dopustov ali regresa, prav tako pa tudi delo poteka zunaj običajnih časovnih okvirov,« je pojasnila.

Za zdaj ni jasno, ali in koga od zunanjih kadrov je najela za poučevanje zaposlenih, in to tudi o zdravem načinu življenja. Zakaj so v času, ko se Polzela bori za obstanek, zaposleni sploh potrebovali ta seminar? »S ciljem zvišati kakovost prodaje, izboljšati samopodobo in samozavest prodajalk smo izvedli motivacijsko usposabljanje za prodajno osebje. Del izobraževalnih vsebin se je nanašal na zdrav način življenja,« odgovarja Dvorjakova. Člani nadzornega sveta so se s svetovalnimi pogodbami seznanili pred nekaj dnevi. Kot je pojasnila njihova predsednica Branka Neffat, seznam še analizirajo.

Polzela, ki zaposluje dobrih 300 delavcev, je sicer državo zaprosila za milijon evrov denarne pomoči, a vlada o njej še ni odločala. Lani je družba ustvarila pozitivni denarni tok v višini 426.000 evrov, dobiček iz poslovanja pa je znašal 60.000 evrov, a so obresti za najeta posojila in odpisi vrednosti premoženja družbo pahnili v rdeče številke.