Nadzorniki so v odstopni izjavi izpostavili tudi zaplete pri financiranju oz. novelaciji investicijskega programa ter razmerja Termoelektrarne Šoštanj (Teš) nasproti HSE zaradi dane starševske garancije. »Ne moremo sprejemati odgovornosti za nadaljnje odločitve, zato nepreklicno odstopamo iz nadzornega sveta HSE,« so že zapisali nadzorniki.

V Slovenski odškodninski družbi (Sod) so prejem vseh treh odstopnih izjav potrdili. Sklep o imenovanju novih članov nadzornega sveta bodo sprejeli v najkrajšem možnem času, so sporočili za STA.

V nadzornem svetu HSE tako ostajajo še Peter Kralj kot predstavnik kapitala ter predstavnika zaposlenih Boštjan Jančar in Stanislav Prevalnik.

Kralj ne želi bežati pred odgovornostjo, ki jo je sprejel

Kralj je za STA povedal, da v nadzornem svetu HSE ostaja iz več razlogov. Med drugim tako ne želi bežati od odgovornosti, ki jo je sprejel, in si želi odgovorno delati v nadzornemu svetu. Po njegovih besedah kot nadzornik rabiš nekaj časa, da se vživiš v sistem delovanja in da sploh veš, kakšne so tvoje naloge.

Za Kralja je odstop skrajno dejanje in po njegovem mnenju je treba neko funkcijo, če si jo že sprejel, izvajati odgovorno.

V Sodu še pravijo, da tako za družbo HSE kot njeno celotno skupino v prihodnosti pričakujejo velik obseg zelo zahtevnih nalog. Zato ne izključujejo možnosti povečanja števila članov poslovodstva. HSE zdaj vodi generalni direktor Blaž Košorok.

»Najdražji spomenik v Evropi«

O projektu šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6) pa se je Erjavec razgovoril že pred sestankom. A je tedaj dejal le, da podpira revizijo, ne pa tudi ustavitve projekta, saj da bi bil to potem »najdražji spomenik v Evropi«. Poudaril je, da je treba pri vse dražji investiciji poiskati odgovorne.

Projekt Teš 6 pa v tem hipu ne sodi v pogodbo, je poudaril Erjavec in dodal, da bo ob njenem podpisu treba vedeti, kakšna bo ministrska ekipa.

Prvak SD Igor Lukšič je glede Teša 6 na današnji novinarski konferenci ocenil, da bo za državo ceneje, da se projekt najprej konča, nato pa se opravi temeljita revizija. Opozoril je namreč, da so projekt do zdaj podražile in zavlekle ravno odločitve vsakokratnih vlad, da projekt ustavijo in naredijo revizijo.

Virant: Za državo bo ceneje, če se projekt najprej konča, nato pa naredi revizija

Izvršilni odbor DL je danes razpravljal tudi o projektu Teš 6 in podprl stališče, da se izvede revizija nad celotnim projektom, kar bi bila podlaga za ugotavljanje odgovornosti in nadaljnje odločitve. Zakon bi pripravila vlada, sprejeli pa bi ga lahko v roku dveh mesecev, je pojasnil Virant.

Glede Teš 6 pa ocenjuje, da bo za državo ceneje, da se projekt najprej konča, nato pa se naredi njegovega temeljita revizija. Opozarja namreč, da so projekt do zdaj podražile in zavlekle ravno odločitve vsakokratnih vlad, da projekt ustavijo in naredijo revizijo.