V Angliji je nocoj na sporedu londonski derbi med Arsenalom in Chelseajem, pred dvobojem dveh resnih kandidatov za naslov prvaka pa sta v ospredju zanimanja tudi oba trenerja. Arsene Wenger, ki Arsenal vodi že 17 let, je po sušnih osmih sezonah brez lovorik očitno znova sestavil moštvo, ki bi lahko obogatilo klubske vitrine, nasproti pa mu bo nocoj stal trenerski posebnež Jose Mourinho, ki je z vrnitvijo k Chelseaju močno popestril nogometno dogajanje na Otoku.

Hoče večjo stabilnost in manj pritiska

Od Portugalca se tudi v njegovem drugem mandatu na klopi Chelseaja veliko pričakuje, a Mourinho že od prihoda opozarja, da v tej sezoni njegovo moštvo še ni pripravljeno za osvajanje največjih lovorik, tudi pred današnjim derbijem pa je poudaril, da si želi, da bi dobil takšno priložnost kot Wenger, da bi lahko daljše obdobje v miru vodil klub. Zaradi prevelikega pritiska je očitno zapustil tudi kraljevi klub.

»Liga lahko postane boljša, če obdržimo njene dobre stvari, slabe pa izboljšamo. Ena od dobrih stvari je smisel za stabilnost, da se ljudem pusti delati v miru in brez ogromnega pritiska. Bil sem trener Reala, a sem odšel. Zato ker sem sam tako hotel in ne zato, ker bi se me oni želeli znebiti,« je angleškim novinarjem danes dejal Mourinho.

K Chelseaju se je vrnil zaradi ljubezni in ne zaradi denarja, ostal bi še 12 let

»Lahko bi potem odšel za trenerja h klubom v marsikatero državo, kjer bi mi bilo veliko lažje delati, a odločil sem se za vrnitev v Anglijo. Če bi mi bil najvažnejši denar, me ne bi bilo tukaj, kjer dobim precej nižjo plačo, kot sem jo imel pri Realu. K Chelseaju nisem prišel, ker bi me tu čakalo lahko delo ali ker bi imel tu že pripravljeno ekipo za osvajanje lovorik ali ker bi mi tu ponujali najboljšo pogodbo. Sem sem prišel zato, ker ljubim ta klub in njegov projekt,« je nadaljeval Mourinho, ki se na Stamford Bridgu zelo dobro počuti, zato si želi Chelsea voditi še dolgo časa.

»Kako dolgo bom tokrat ostal pri Chelseaju? Rekel bi, da 12 let. Januarja bom dopolnil 51 let, zato bi bil rad še 12 let tukaj trener, potem pa bi bil še dve leti selektor reprezentance, s katero bi se uvrstil na svetovno prvenstvo,« je zaključil Mourinho, ki se namerava od nogometa posloviti pri 65 letih, preostanek trenerske kariere pa si je očitno že dodobra splaniral.