Sobotni derbi v ligi ABA je pri košarkarjih Krke in Olimpije zagotovo že pozabljen, saj obe moštvi že danes čaka pomemben obračun v evropskih tekmovanjih. Ljubljančani so si napredovanje v evropskem pokalu zagotovili že pred časom, a je na kocki še vedno prvo mesto v skupini, ki si ga zmaji silno želijo. V primeru, da Ulm pred domačimi navijači premaga Varese, mora enako storiti tudi Olimpija na gostovanju pri Parizu. Ker je tekma v francoski prestolnici na sporedu že danes, v Nemčiji pa jutri, košarkarji Aleša Pipana zagotovo ne bodo ničesar želeli prepustiti naključju. V drugačnem položaju je Krka, ki si napredovanja v tekmovanju EuroChallenge še ni zagotovila. Za to bo morala pred domačimi navijači poraziti turški Tofaš, kar bo vse prej kot lahka naloga.

Nekaterih stvari ne želi več videti

Zadnje obdobje je bilo za košarkarje Olimpije sila uspešno, saj so na desetih tekmah zabeležili osem zmag in dvoboj s Krko pričakali na krilih pomembnega uspeha proti Ulmu v evropskem pokalu. A Novomeščani so se Ljubljančanom zoperstavili z izredno trdo igro v obrambi, kar zmajem ne ustreza. Predvsem so na tak način povsem zaustavili prvega strelca Deividasa Gailiusa, ki je imel v dvorani Leona Štuklja slab večer, ko mu ni šlo nič od rok niti v obrambi niti v napadu. Trener Aleš Pipan je bil zaradi njegove predstave tako jezen, da ga je minuto pred koncem celo poslal na konec klopi za rezervne igralce. Vsekakor čudna poteza, če se spomnimo, kako je Litovec v letošnji sezoni že reševal zeleno-belo barko in koliko zmag je priboril z odličnimi strelskimi predstavami.

Nekoliko bolj je izkristalizirana slika, s katerimi nasprotniki se bodo Ljubljančani pomerili v drugem delu evropskega pokala. Če bodo prvi v skupini C, bodo zagotovo igrali proti Budivelniku iz Kijeva, ki bo zadnji v evroligaški skupini A, iz skupine E bo nasprotnik zmagovalec na zadnjem obračunu med Hapoelom Migdalom in Pinar Karsiyako, v skupini G pa bo tretje mesto po vsej verjetnosti zasedel Banvit, pri katerem igra slovenski košarkar Klemen Prepelič, ni pa izključeno, da je lahko nasprotnik VEF Riga ali Maccabi Haifa. V primeru, da bo Olimpija druga v skupini C, pa bi iz evroligaške skupine A prejela Partizan ali Nanterre, zmagovalca skupine A evropskega pokala, ki bo Cantu ali Oostende, in poraženca na dvoboju v skupini E med Hapoelom Migdalom in Pinar Karsiyako. »Tekmo bomo igrali na zmago, ne glede na rezultate v preostalih skupinah. Kalkulacij ne maram, saj se ti vedno lahko maščujejo. Tekmo lahko moji igralci odigrajo sproščeno in brez pritiska. Upam, da bodo pokazali, česa smo sposobni. Odigrati moramo bolje kot na tekmi z novomeško Krko. Imeli smo veliko začetniških napak, izgubljenih žog, podaj v prazno in resnično si želim, da tega ne vidim več na naših tekmah. Želimo si zmage in prvega mesta v naši skupini EuroCupa,« je odločen trener Olimpije Aleš Pipan.

Džikić vesel za Balažiča

Po dveh pomembnih zmagah proti Jaszberenyju in Olimpiji lažje dihajo v Novem mestu. Dokončno sta se po poškodbah vrnila Edo Murič in Jasmin Hukić, ki sta pri uspehu proti Ljubljančanom odigrala pomembno vlogo, dodaten zagon pa je moštvu dal prihod Sanija Bečiroviča. »Smo v položaju, ko nas zmaga za točko pelje v nadaljnje tekmovanje. Vemo, da ima Tofaš izredno kakovostno in izkušeno branilsko vrsto, ki jo sestavljajo Rok Stipčević, Marcus Denmon in Serhat Cetin, tudi preostali pa so dobri košarkarji, na čelu s slovenskim reprezentantom Juretom Balažičem. Vesel sem zanj, da pri teh letih kaže najboljše igre v karieri. V Bursi se nam je zgodilo podobno kot proti Olimpiji. Na trenutke smo igrali odlično, na trenutke pa katastrofalno. To se nam ne sme ponoviti, če želimo napredovati,« je povedal trener Krke Aleksandar Džikić.