Delničarji Pivovarne Laško bodo jutri odločali o usodi nadzornika Enza Smrekarja. Ta je kot član uprave Droge Kolinske v izrazitem konfliktu interesov in že po določilih zakona o gospodarskih družbah ne bi smel opravljati funkcije člana nadzornega sveta Pivovarne Laško. Smrekar bi za obstanek v nadzornem svetu potreboval najmanj 75-odstotno podporo delničarjev, ki jo bo težko dobil. Več malih delničarjev nam je v zadnjih dneh potrdilo, da ga ne bodo podprli, medtem ko naj bi mu ob strani še vedno stale NLB in nekatere druge banke.

»Nekompetentno in politično nastavljeni člani nadzornega sveta so prejšnji upravi omogočili, da se je počutila in obnašala kot lastnica in uprava v eni osebi. Posledice čutimo vsi delničarji in tudi banke upnice. Zastavlja se dodatna dilema, ali niso banke v državni lasti, ki so hkrati lastnice in upnice Pivovarne Laško, neodgovorno in za svoje lastnike celo škodljivo podprle imenovanje predstavnikov kapitala na prejšnji skupščini,« je v pismu večjim lastnikom zapisal poslovnež Tomaž Subotič, največji zasebni delničar Pivovarne Laško.

Da je Smrekar v konfliktu interesov, smo v Dnevniku opozorili že po junijski skupščini, na kateri je bil imenovan na funkcijo, pred mesecem dni pa so to spoznali tudi nadzorniki. Predsednik nadzornega sveta Pivovarne Laško Peter Groznik je celo opozoril, da je »delo nadzornega sveta moteno in oteženo«, pri čemer se je skliceval tudi na pravni mnenji odvetniške družbe Ilić in Inštituta za gospodarsko pravo Maribor. Skupina Atlantic Grupa, pod okrilje katere sodi tudi Droga Kolinska, na trgu brezalkoholnih pijač konkurira Skupini Laško, saj med drugim proizvaja cedevito, vodo tiha, kokto in donat Mg. »Nadzorni svet ima zaradi svoje nadzorne funkcije širok dostop do informacij o poslovanju in stanju družbe, informacije pa so enakopravno dostopne vsem članom nadzornega sveta,« je še opozoril Groznik.

Toda to očitno ne moti predsednika uprave NLB Janka Medje, ki naj bi tudi pri nekaterih drugih večjih lastnikih lobiral, naj podprejo Smrekarja. Pri tem morda ni nepomembno, da je Smrekar dolgoletni prijatelj Medje, prvi mož NLB pa ga je letos neuspešno skušal spraviti v nadzorni svet Mercatorja. Konflikt interesov priznava tudi sam Smrekar, vendar se mu to ne zdi nič spornega. Prepričan je namreč, da so bili delničarji z njegovo funkcijo v Atlantic Grupi in Drogi Kolinski seznanjeni že na skupščini, zaradi česar prostovoljno ne namerava odstopiti kot član nadzornega sveta Laškega.

Na skupščini bodo imeli odločilni glas predstavniki treh društev malih delničarjev, ki jim je zbiranje pooblastil zaupala uprava pod vodstvom Dušana Zorka. Rajko Stanković (društvo malih delničarjev MDS), Stojan Auer (Zavod za zastopanje in izobraževanje malih delničarjev Maribor) in Dušan Siljan (društvo malih delničarjev Pivovarne Laško) se v pooblastilih niso opredelili do Smrekarja, ampak so le navedli, da bodo glasovali po lastni presoji.