Drugi del evropskega pokala je pod ključem. Košarkarji Uniona Olimpije so v osmem krogu skupine C prišli do največje zmage v letošnji sezoni, saj so po napeti končnici kot prvi ugnali Valencio na domačem parketu. Prihodnji teden v Stožicah tako Ljubljančane čaka dvoboj za prvo mesto v skupini proti Ulmu.

Ljubljančani so v toplo Valencio odpotovali s skrbjo, ali bo lahko na obračunu nastopil Alen Omić, ki je v zadnjem času dvignil raven forme. Center ljubljanskega moštva ima namreč zadnje čase težave s stopalom, a je stisnil zobe, kot sta jih na drugi strani Sergej Liščuk in Bojan Dubljević. Špansko moštvo je v letošnji sezoni hit državnega prvenstva, saj s tesnim porazom za točko proti Barceloni in osmimi zmagami zaseda drugo mesto na lestvici, takoj za do sedaj še neporaženim Real Madridom. Nekoliko slabše gre Valencii v evropskem pokalu, kjer je imela že tri poraze, vse na gostovanjih. Košarkarji trenerja Velimirja Perasovića so proti Olimpiji potrebovali zmago in zato agresivno krenili v obračun, s tesnim pokrivanjem po celotnem igrišču pa zmajem povzročali ogromno težav. Ni čudno, da so v šesti minuti vodili že s 13 točkami naskoka (22:9), in kazalo je, da se Olimpiji obeta težak večer.

A ravno v pravem trenutku se je pri igralcih trenerja Aleša Pipana zgodil preskok. Obramba je kar na lepem postala trdna kot zid, v napadu pa so se gostje povsem sprostili, z nekaj lepimi »pick and roll« situacijami povsem izigrali gostitelje in na začetku druge četrtine izid poravnali na 25. Tudi v nadaljevanju Olimpija ni popustila in se je ob vsaki priložnosti, ko je Valencia zagrozila, da bi se lahko znova odlepila na višjo razliko, znala odzvati. Zasluga pri tem je šla predvsem Deividasu Gailiusu, ki je znova pokazal bogato košarkarsko znanje. Litovec je imel s soigralci nekajkrat priložnost, da pride tudi do vodstva, a je predvsem izredno agresivno pokrivanje Valencie zmaje prisililo v marsikatero izgubljeno žogo pri izvajanju izpod lastnega koša. Omeniti še velja, da je Pipan od 13. minute priložnost ponudil tudi mlademu Paolu Marinelliju, ki je zamenjal rahlo poškodovanega Jakova Vladovića.

Če jim ni uspelo v prvem, so gostje do prvega vodstva prišli nemudoma v drugem polčasu, po delnem izidu 13:0 pa v zadnji minuti tretje četrtine vodili že za devet (70:61). Valencia je prednost hitro izničila, v izenačenih zadnjih desetih minutah pa so košarkarji Olimpije občutili, kaj pomeni natančno metanje prostih metov. Zmaji so jih izvajali 85-odstotno, v zadnjem napadu pa preživeli dva zgrešena meta gostiteljev za tri in se veselili gromozanske zmage. »Moji igralci so tokrat igrali izjemno, za kar jim moram čestitati. Odlični smo bili v obrambi in obvladovali napad. Končno smo dobro izvajali tudi proste mete. Bili smo zbrani do konca tekme, zato smo si zmago zaslužili,« veselja po uspehu v Valencii ni mogel skriti trener Olimpije Aleš Pipan.

Druga izida skupine C: Ulm – Pariz 56:48, Asvel – Varese 83:80, vrstni red: Ulm 7-1, Olimpija 6-2, Asvel in Valencia po 4-4, Pariz 2-6, Varese 1-7.