Slovenski nogometni prvaki so se na dolgo pot z mariborskega letališča odpravili včeraj zjutraj ob 6.30, po tri ure in pol dolgem poletu pa jih v Kazanu, mestu z 1,2 milijona prebivalcev, niso pričakale ekstremno nizke temperature. Termometer je kazal 0 stopinj Celzija, drevi, ko se bo tekma začela ob 21. uri po lokalnem času, bo na stadionu, ki sprejme 30.000 gledalcev, nekaj stopinj pod ničlo. Potem ko je Rubin na prvi tekmi v Ljudskem vrtu zmagal s 5:2, tokrat Mariborčani računajo, da gostitelji ne bodo nastopili v najmočnejši zasedbi, saj so dejansko že uvrščeni v spomladanski del nadaljevanja tekmovanja na izpadanje.

Mariborski trener Ante Šimundža ima težave s sestavo udarne enajsterice predvsem v napadu. Francoz Jean-Philippe Mendy je po neznani virozi že tri tedne na bolniški. O nastopu kapetana Marcosa Tavaresa bo odločitev padla tik pred tekmo, saj si je poškodoval gleženj na tekmi proti Domžalam.

»Brez kapetana Tavaresa bo veliko težje. Če ne bo mogel nastopiti, ne dvomim, da bo trener našel najboljšo rešitev. Naša naloga je, da igramo po najboljših močeh. V Kazanu nas čaka tekma, v kateri lahko zelo veliko pridobimo. Radi bi ponovili predstavo iz Bruggea, ko smo premagali Zulte Waregem. Težko je napovedovati novo zmago, saj je Rubin najboljša ekipa v naši skupini, toda nismo brez možnosti,« je optimističen Martin Milec. Upa, da bo Rubin nastopil z rezervno zasedbo, ne obremenjuje se z igranjem v mrazu, ampak ga zanima le, kako si v naslednjih dveh tekmah z Rubinom in Wignom 12. decembra v Ljudskem vrtu zagotoviti, da bi prezimili v Evropi. »Če bomo v obrambi naredili vse, kar je treba, bomo mrežo ohranili nedotaknjeno. V napadu imamo dovolj kakovosti, da dosežemo vsaj en gol,« je dodal Milec, ki je bil strelec na prvi medsebojni tekmi v Ljudskem vrtu.

»Predstaviti se želimo z dobro igro. Evropske tekme nam prinašajo veliko izkušenj, pomembna je vsaka točka. Če bomo ponovili predstave z minulih gostovanj, točke ne bodo izostale. Ustreza nam ruski model igre po tleh. Upam, da bodo razmere to omogočale,« je dejal Željko Filipović.

Maribor si je s serijo treh zaporednih zmag proti Gorici, Šenčurju in Domžalam dvignila samozavest. »Ne glede na to, kdo je tekmec, želimo zmagati. Ekipa je znova ujela zmagovalno miselnost. Po uspešnem nizu je lažja priprava na naslednjo tekmo,« je povedal trener Maribora Ante Šimundža. Tekmo bo sodil Slovak Ivan Kružliak. V drugi tekmi skupine D bosta ob 21.05 igrala Wigan in Zulte Waregem.