Josep Guardiola ni miren, pa čeprav mu gre v Münchnu vse kot po maslu. Pred sobotnim derbijem z Borussio Dortmund je namreč pripravil malce drugačno taktiko, zaradi težav s poškodbami pa je spremenil tudi začetno postavo Bayerna, a prav vse so nemški novinarji vedeli že dan pred tekmo. Hitro je postalo jasno – nekdo iz ekipe nosi informacije novinarjem.

Za Guardiolo hujšega prekrška ni. Zanj je na prvem mestu vedno kolektiv ter medsebojno zaupanje. Kdor ne zna sprejeti njegovih pravil iger, ga hitro izloči. Takšen je bil tudi primer Zlatana Ibrahimovića, ki ga je Guardiola umaknil iz svojih načrtov, kakor hitro je opazil, da se švedski napadalec ne bo prilagodil ustaljeni hierarhiji, v kateri je na vrhu Lionel Messi. Da morajo vse informacije ostati za zaprtimi vrati, je Guardiola pri Barceloni povedal že na prvem treningu leta 2008 v škotskem St. Andrewsu, ko je začel svojo trenersko pot.

Ni skrivnost, da Josep Guardiola novinarjem ne zaupa. Osebnih intervjujev ne daje, pri čemer ni izjema niti njegov dober prijatelj Luis Martin pri časopisu El Pais. »Če bom dal intervju veliki televizijski postaji, potem ga moram tudi lokalnemu radiu, toda za vse nimam časa,« je dejal pred leti. Guardiola ohranja stike z mediji zgolj na uradnih tiskovnih konferencah, kjer mora biti obvezno prisoten.

Da se ne bo premislil, ga je prepričala izkušnja iz leta 2009, ko je naredil izjemo. Privolil je v intervju za italijansko nacionalno televizijo RAI, ki je pripravljala dokumentarni film ob stoletnici nogometnega kluba Brescia, kjer je Guardiola preživel kratko obdobje leta 2003. Med intervjujem, ko je govoril o Brescii, je Guardiola nekaj misli namenil tudi svojemu tedanjemu klubu. »Sem zelo vesel, toda moj cikel pri Barceloni se počasi zaključuje,« je dejal. Španski trener je prosil, da se teh besed ne objavi, toda RAI je prelomil dogovor. Italijanski novinarji so izjavo uporabili za ekskluzivno vest, češ da Guardiola razmišlja o slovesu od Barcelone. »Ne čutim se prevaranega, toda pri odnosu z novinarji sem očitno preveč naiven. To je dobra šola za prihodnost,« je bil njegov odgovor, seveda na tiskovni konferenci.

Problem filtriranja informacij pa nikakor ni nov problem nemškega nogometa. »To se pri nas dogaja že zadnjih 30 ali 40 let,« je dejal nekdanji nogometaš, zdaj pa direktor Bayerna Karl-Heinz Rummenigge. Enak problem kot Guardiola sta na Bavarskem že imela Giovanni Trapattoni ter Ottmar Hitzfeld, nazadnje na evropskem prvenstvu leta 2012 pa tudi nemški selektor Joachim Löw. Ta je pred četrtfinalno tekmo z Grčijo drastično spremenil začetno postavo, za kar pa so novinarji izvedeli bistveno prej, kot je želel Löw. Nemčija je nato tudi s spremenjeno postavo brez težav napredovala v polfinale, toda vsi so se spraševali, kdo je krt, ki je v nemški reprezentanci izdajal informacije. Je morda možno, da je bila to ista oseba kot zdaj v Bayernu? Stara navada je namreč železna srajca. Igralcev, ki so (bili) v obeh moštvih, pa nikakor ni malo: Neuer, Schweinsteiger, Badstuber, Müller, Lahm, Kroos, Götze ter Boateng.