Še najmanj se v polemiko spuščajo vsi trije glavni favoriti, toda med vrsticami se pri Ronaldu in Riberyju lahko razbere njuno hrepenenje po zlati žogi. Malce manj neposreden je Messi, a je zato toliko bolj glasen njegov brat Matias, ki zadnje dni prek twitterja neprestano niza takšne in drugačne podatke, po katerih naj bi bil Messi boljši od Ronalda. Denimo nazadnje, zakaj vsi poveličujejo Ronalda za gole v dodatnih kvalifikacijah, če pa si je Messi svetovno prvenstvo zagotovil že štiri kroge pred koncem rednih kvalifikacij? Seveda zraven ni dopisal, da sta igrala vsak na svoji celini v različnih konkurencah in drugačnem sistemu tekmovanja.

Če se ozremo na dejstva, potem je največ lovorik v zadnjem letu osvojil Ribery, največ golov je zabil Ronaldo, nekje vmes pri obeh kriterijih je Messi. Toda na drugi strani je za Bayernove lovorike poleg Riberyja zaslužnih še vsaj pet nogometašev. Zakaj potem ni med favoriti tudi Arjen Robben? Pri Ronaldu se individualna statistika izboljšuje vsake tri dni, a Realova vitrina je v letu 2013 prazna. Messi se lahko pohvali z naslovom v španski ligi in zlatim čevljem, toda njegova raven nogometa ni enaka kot v preteklih štirih letih.

Pri Fifi so rok za oddajo glasov podaljšali do konca novembra, vsi tisti, ki so že glasovali, pa lahko svoj glas spremenijo. To gre na roko Ronaldu, ki je v najboljši formi prav zdaj, a hkrati se povečuje možnost za mešetarjenje in zmedo pri štetju glasov. Kdor koli že bo zmagovalec, teorij zarote ne bo manjkalo. Če bo prvi Ronaldo, bo to zaradi podaljšanja glasovanja, če bo Messi, bo za to poskrbel Sepp Blatter, če pa Ribery, bo vsega kriv Michel Platini.