Z goloma, po katerih sta v italijanski ligi na stadionu San Siro padla Sampodoria in Udinese, je navdušil italijanske novinarje, zato se je znašel na naslovnicah športnih dnevnikov. A med sanjskima klubskima predstavama ga je zelo pogrešala slovenska reprezentanca. Sedemindvajsetletni Primorec si je namreč v Amsterdamu na ogrevanju za tekmo lige prvakov Ajax – Milan poškodoval stegensko mišico, zato selektor Srečko Katanec ni mogel računati nanj na kvalifikacijskih tekmah za svetovno prvenstvo z Norveško in Švico. Nikoli ne bo znano, kaj bi reprezentanca z biserom slovenskega nogometa iztržila na gostovanju v Bernu.

Birsa je produkt priznane goriške nogometne šole, ki je svoje največje talente pod taktirko Pavla Pinnija skozi igro usposobila za prestop v tujino, kjer so nato dejansko tudi igrali in ne le sedeli na klopi. Doma je iz Šempetra pri Novi Gorici, majhnega kraja, iz katerega prihajajo nogometni asi. Birsa in reprezentančni napadalec Tim Matavž sta celo soseda iz iste ulice, zato sta skupaj ure in ure igrala nogomet. Pogosto se jima je pridružil še Etien Velikonja, ker je v Šempeter prihajal na obisk k noni. Prve nogometne korake je naredil v Biljah, nadaljeval v Primorju, kjer pa nekateri strokovnjaki v mladinskih kategorijah niso prepoznali njegovega talenta. Ker so ga zavrgli, se je preselil k Gorici, kjer je hitro razkril svoj potencial.

V novogoriških časih je imel vlogo ustvarjalnega vezista tik za napadalcema, kar je nadgradil s slovesom učinkovitega strelca z 29 zadetki. To mu je odprlo vrata v tujino, kjer je doslej igral v Franciji (Sochaux, Auxerre) in Italiji (Genoa, Torino, Milan). Ker so zasedbe v klubih mednarodno zelo pisane, se je zgodilo, da so ga trenerji včasih izkoristili tudi kot prevajalca, saj ob slovenščini govori še angleško, italijansko in francosko. Vseskozi se ga drži sloves igralca, ki težko vzdrži napore, da bi odigral vseh 90 minut.

Potem ko ga je v reprezentanco pri 18 letih prvi povabil Brane Oblak, je njegovo nadarjenost dokončno prepoznal Matjaž Kek, ki mu je zaupal majico s sveto številko deset. Potrpežljivo je čakal na njegov izbruh in potezo več s sijajno levico, s katero asistira in zabija gole. Dočakal ga je takrat, ko je bilo najbolj potrebno: v odločilnih tekmah kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2010 in na turnirju v Južni Afriki. Ko Birsa zabije gol, so to zadetki, o katerih se govori še tedne, saj so zaradi izjemnega tehničnega znanja prave mojstrovine.

Nasploh je bilo leta 2010 sanjsko za Valterja. Nastop na svetovnem prvenstvu v Južni Afriki in prekrasen gol proti ZDA. Rodil se mu je sin Nolan, ki mu je menjal tudi plenice. Športni novinarji so ga v izboru za športnika leta 2010 uvrstili na tretje mesto za boksarjem Dejanom Zavcem in hokejistom Anžetom Kopitarjem. Na isti prireditvi je prejel še priznanje za ferplej, ker je na tekmi francoskega prvenstva sodniku pojasnil, da je naredil napako, ker je izključil nasprotnega igralca, ker ga ta ni udaril, zato je sodnik storniral rdeči karton. »Nogometna igra je tako lepa, da je treba početi tudi takšne stvari. Šlo je za trenutek, ko igralec nasprotnega moštva ni bil ničesar kriv. Vsak igralec naredi najboljše za svojo ekipo, a ko je nogometaš nasprotnega moštva oškodovan, je to druga stvar. Ni logično, da je izključen, ker ni naredil nič narobe,« je potezo, s katero je navdušil vso Francijo, pojasnil Birsa. Čeprav je bil že zvezdnik, je moral po nepisanem pravilu, ker je bil med mlajšimi v reprezentanci, še vedno nositi torbe in zabojnik z opremo.

Glede na to, kakšen življenjski slog obožuje, Valter dobesedno spada v mondeni Milano. Ko mu je dekle Mateja v Postojni rodila sina Nolana, je na gradu Zemono v Vipavski dolini priredil zabavo, na katero je povabil 100 ljudi. Poroka z Matejo junija 2012 v Goriških Brdih je bila spektakularna s kulinaričnimi dobrotami, uglednimi svati (nogometaši Samir Handanović, Tim Matavž, Bojan Jokić, Mišo Brečko, Goran Cvijanović.., nekdanji alpski smučar Jure Košir) in glasbeniki, ki so skrbeli za rajanje do jutra. Odkar je naredil vozniški izpit, se prevaža z najbolj prestižnimi avtomobili. V Italiji je imel maja 2012 tudi prometno nesrečo, potem ko je s ferrarijem F430 na avtocesti blizu Genoe trčil v steno galerije. Ostal je nepoškodovan, avto je bil razbit, ker ni vozil po predpisih, je moral plačati 39 evrov kazni.