Nekdanji zaposleni v tovarni kuhinjskih in kopalniških armatur Armal nameravajo skupaj z mariborsko občino ponovno zagnati proizvodnjo tega propadlega podjetja. V ta namen so pred dnevi ustanovili zadrugo Novi Armal Maribor. Med njenimi ustanovitelji je tudi Janja Veber, nekdanja predsednica Sindikata kovinske in elektro industrije (Skei) v Mariborski livarni Maribor (MLM), lastnici Armala, ki konkretnih načrtov še ni želela razkrivati.

Če bo zadrugi do konca prihodnjega tedna uspelo zbrati milijon evrov, naj bi milijon evrov za zagon proizvodnje v Armalu prispevala tudi mariborska občina, smo izvedeli iz neuradnih virov. Za del potrebnih sredstev se zadruga dogovarja z Delavsko hranilnico, del sredstev nameravajo pridobiti pri nekdanjih Armalovih kupcih družbe, del sredstev pa od zavoda za zaposlovanje za zaposlitev novih delavcev. V prvi fazi namerava zadruga zaposliti od 50 do 70 delavcev, kasneje pa naj bi zaposlovala okoli 120 delavcev. Zadruga namerava proizvodne zmogljivosti najeti pri MLM, ki je v postopku prisilne poravnave.

Kot je pojasnil predsednik uprave MLM Boris Šlamberger, se o podrobnostih oddaje proizvodnje v najem še niso dogovarjali, teoretično pa bi jih lahko najela tudi zadruga. Sicer pa je Šlamberger z razvojem dogodkov v prisilni poravnavi MLM zadovoljen. Potem ko je evropska komisija družbi odobrila državno poroštvo v višini 5,1 milijona evrov za najem posojila, bodo upniki družbe v kratkem glasovali o prisilni poravnavi. Če bodo predlog potrdili, se bo osnovni kapital MLM, s ciljem pokrivanja preteklih izgub, najprej znižal z 8,7 milijona evrov na nič, v naslednji fazi pa bodo Abanka, NKBM in Probanka dokapitalizirale družbo z dobrim milijonom evrov. S tem bi razlastninile dosedanji lastnike. Po dokapitalizaciji načrtujejo banke MLM prodati.