V deževnem in mrzlem večeru je za svoje švicarske rojake stiskal pesti tudi predsednik Svetovne nogometne zveze (Fifa) Sepp Blatter. Čeprav je imela domača vrsta s tribun tudi podporo godbe na pihala, so Slovenci odločno krenili v tekmo in prevladovali prvih deset minut, vendar si niso priigrali nobene priložnosti.

Po četrt ure so začeli igrati tudi Švicarji in prevzemati pobudo. A je bil vratar Handanović zanesljiv, saj je mokro in spolzko žogo zanesljivo boksal. Slovenski odgovor na švicarsko igro je bila lepa akcija v 28. minuti, ki so sta jo zrežirala Brečko in Kampl s pravo mojstrovino, zaključek je bil v nogah Pečnika, a ni pravočasno podal Novakoviću, gostitelji so njegov strel blokirali, vendar nizozemski sodniki niso priznali kota. V zadnje četrt ure je bila Slovenija na hudi preizkušnji, ko so Švicarji napadali, streli so leteli z vseh strani, vendar so gostje odšli na odmor z nedotaknjeno mrežo.

V drugem polčasu so gledalci videli veliko bolj odpro igro obeh reprezentanc. Švicarji so drugi del odprli s priložnostma Barnette in Seferovića, ki sta napovedovali, da bo v naslednjih minutah gol v slovenski mreži visel v zraku. Medtem so bile slovenske akcije brez zaključnega strela, ker je zmanjkala najboljša zadnja poteza ali najbolj enostavna rešitev. Nikakor jim ni uspelo žoge spraviti do Novakovića ali pa je dobro posredoval domači vratar Sommer, ki je ukrotil strela Kampla in Kurtića. Švicarji so imeli veliko prostora za protinapade tudi štirih proti dvema, vendar je v vratih blestel Handanović, ki je ubranil strel, ki so ga že vsi videli v mreži. Ko je kazalo, da je najhujši švicarski vihar mimo, je tekmo v 74. minuti z izjemnim in neubranljivim strelom s 25 metrov z levico odločil Granit Xhaka.

Slovenija je v finišu lovila izenačenje, a žoga po strelih Matavža v 80. minuti, Ljubijankića v 81. v prečko in Novakovića v 89. minuti nikakor ni hotela v mrežo za izenačenje. Slovenci so kljub porazu z dvignjeno glavo zapustili igrišče, saj so bili v igri za Brazilijo do konca.