Več podatkov nakazuje, da poslovnež Roman Horvat posle iz propadajoče turistične agencije Escape, ki je na veliko poslovala z državo, že več mesecev preusmerja na agencijo I.Fly. Sodeč po uradnih informacijah je ta v lasti družbe KT Technology Miodraga Golubovića, po zatrjevanju naših virov pa naj bi vse niti iz ozadja vlekel ravno Horvat.

Informacije, da ima Horvat, v javnosti bolj znan kot življenjski sopotnik nekdanje vodje kabineta Boruta Pahorja Simone Dimic, pomembno vlogo v I.Fly, so nam med drugim potrdili v Nogometni zvezi Slovenije (NZS), ki je pred meseci začela sodelovati s to agencijo. »Po naših informacijah in javno dostopnih podatkih je uradni zastopnik agencije Golubović, Horvat pa je ena od kontaktnih oseb agencije.« Zadnjih deset let je NZS sodelovala ekskluzivno s Kompasom. A ker Kompas ni želel več biti sponzor NZS, so med več ponudniki kot najugodnejšega izbrali I.Fly.

Golubovič na večino naših vprašanj ni želel odgovoriti. Potrdil je le, da je lastnik KT Technology in da že od leta 1999 zastopa oziroma je v Sloveniji zastopal letalske prevoznike, med drugim družbi Qantas in Emirates. »Nekaj let kasneje sem dejavnost razširil na vso turistično ponudbo oziroma ustanovil turistično agencijo, v sklopu katere sodelujem s Horvatom,« je dejal Golubović. Prav ničesar pa ni želel komentirati Horvat.

Sum, da se posli iz Escapa prenašajo na I.Fly v lasti KT Tehnology, nakazuje tudi primerjava obeh bilanc podjetij. KT Technology, ki je od leta 2004 do 2011 pridelal vsega skupaj okoli 70.000 evrov prihodkov od prodaje, jih je lani dosegel kar 807.000. Pri tem je čisti dobiček znašal okoli 10.000 evrov. Golubovič je rast prihodkov utemeljil s širitvijo dejavnosti na vso turistično ponudbo, v okviru katere sodelujejo s Horvatom. Po drugi strani bilance Escapa razkrivajo njegov skorajšnji bankrot. Konec lanskega leta je imelo podjetje 45.000 evrov negativnega kapitala, kratkoročne finančne obveznosti so znašale 486.000 evrov, kratkoročne poslovne obveznosti pa dodatnih 125.000 evrov. Lani so se prihodki od prodaje znižali za 15 odstotkov, na skoraj dva milijona evrov. Toda v primerjavi z letom 2011 in leti pred tem, ko je podjetje Escape dosegalo nekaj tisoč evrov čistega dobička, je lani pridelalo 141.000 evrov izgube. Konec junija je ljubljansko okrožno sodišče sprožilo postopek izbrisa Escapa iz sodnega registra. Za takšen korak se je odločilo, ker je izvršitelj sodišče obvestil, da Escape ne deluje na prijavljenem poslovnem naslovu.

Poročali smo že, da je poslovni vzpon Horvatovega Escapa časovno bolj ali manj sovpadal s političnim vzponom Simone Dimic. Še leta 2007 je podjetje doseglo manj kot 62.000 evrov prihodkov od prodaje, leto kasneje, ko je na parlamentarnih volitvah zmagal Borut Pahor, pa je Escape dosegel že skoraj 1,5 milijona evrov prihodkov od prodaje. Ti so leta 2009 presegli dva milijona evrov. Po odhodu iz politike se je Dimičeva zaposlila v Dinersu, pred nekaj dnevi pa je postala samostojna podjetnica.