Američan Chris Thomas, ki v ligi NBA deluje pri moštvu Golden State Warriors, se je slovenski košarkarski reprezentanci sprva priključil kot videokoordinator, a se je hitro pokazalo, da je precej več kot to. Je deloholik, ki nasprotnika preuči do potankosti. Prva izkušnja z evropsko košarko ga je povsem prevzela, razkril pa je, da sta z direktorjem reprezentanc pri Košarkarski zvezi Slovenije Matejem Avanzom že spregovorila o podaljšanju sodelovanja. Pred odhodom v domovino je razkril nekaj misli o vsakem igralcu.

Uroš Slokar: Čeprav je malo igral, je bil pomemben člen moštva. Za seboj ima že nekaj velikih reprezentančnih tekmovanj, zato so nam njegove izkušnje prišle prav. Je dober zgled in učitelj za mlajše igralce, predvsem Vidmarja, ki se je nanj pogostokrat obrnil za nasvet. Pri zmagi proti Španiji je odigral pomembno vlogo.

Jaka Lakovič: Eden najboljših evropskih branilcev v zgodovini. Dobro sem ga spoznal. Ko bo končal kariero, bo izjemen trener. O tem sva veliko govorila. Zanimalo ga je, kako voditi treninge, katere vaje izbrati, katere so najpomembnejše stvari v napadu in obrambi... Ogromno sem se naučil od njega in upam, da sem mu tudi sam kaj dal. Izredno inteligenten igralec, ki odlično bere igro.

Jure Balažič: Polovico prvenstva je začenjal v prvi peterki in priložnost odlično izkoristil. Pri 33 letih je bil prvič v reprezentanci, a ni nikoli pokazal niti malo živčnosti. Izgledalo je, kot da ima že ogromno podobnih tekmovanj za seboj. Naredil je vse, kar smo od njega zahtevali. Poleg tega je velik garač na treningih.

Nebojša Joksimović: Raznovrsten igralec. V obrambi je pokrival bolj ali manj igralce na vseh položajih in bil pri tem uspešen. Predvsem je bil odličen na Marcu Belinelliju in Vasilisu Spanoulisu. V vsakem trenutku je pripravljen na igro, kljub temu da ni dobival veliko priložnosti. Je pravi profesionalec, saj je bil stalno osredotočen na dogajanje na parketu.

Edo Murič: Veliko sem delal z njim. Poskušala sva izboljšati njegov met. Je prvi igralec, pri katerem sem lahko napovedal, ali bo met zadel ali ne po položaju njegovih nog. Zaradi odličnih atletskih sposobnosti in velike borbenosti ima izjemen potencial. Še dodatno mora delati na metu. Če ga bo dogradil, bo izredno pomemben del reprezentance še vrsto let.

Jaka Blažič: Tudi z njim sem veliko delal. Pogostokrat sem mu dejal, da ima možnost za preboj v ligo NBA, če se bo naučil igrati tudi na položaju organizatorja igre. V Golden Statu bo prihodnje leto igral Nemanja Nedović. Jaka ima boljši met kot on. Če bo izboljšal tehniko vodenja žoge in se naučil voditi moštvo, potem ne vidim razloga, zakaj ne bi nekoč zaigral v NBA.

Boštjan Nachbar: Popoln profesionalec. Od vseh sem se z njim najbolj povezal. Ima odličen met, predvsem pa je popravil igro v obrambi. V preteklosti se je pogosto dogajalo, da so ga številna moštva napadala v napadu, saj je njegova obramba nekoliko šepala, zdaj pa se to več ne dogaja. Ima tudi dober nos za skoke. Izjemno pomemben del moštva.

Goran Dragić: Ne vem, kaj naj o njem povem, kar še ni bilo povedanega. Nisem vedel, da je lahko tako dober vodja moštva. V tem pogledu me je izjemno presenetil. Je agresiven in osredotočen igralec. Ne vem, ali je to zaradi tega, ker je zastopal domovino. Če bo to ponovil tudi v ligi NBA, bo Phoenix Suns težko premagljivo moštvo. Izjemna oseba zunaj igrišča, vodja na njem. Kaj več od njega težko zahtevaš.

Zoran Dragić: Zoki je NBA igralec. Številnim kolegom onkraj Atlantika sem dejal, da mora čim hitreje v ligo NBA. V obrambi lahko pokriva kogar koli. Za take igralce je v ligi NBA vedno mesto, še posebno ker je močno izboljšal met. Vrhunski obrambni igralec, specialist. Če bi bil pri nas v Golden Stateu, bi ga brez oklevanja postavil v igro v zaključku tekem. Tudi moštva, ki se borijo za naslov prvaka, bi z veseljem sprejela takšnega igralca. Vedel sem, da je dober igralec, a ne, da je tako dober. Enostavno si zasluži mesto v ligi NBA.

Domen Lorbek: Dokazal je, da lahko zadane pomembne mete. Če potrebujemo koš, bo brez strahu vrgel in pogostokrat tudi zadel. Nad njim sem bil presenečen. Je izredno pameten igralec, ki točno ve, kako se mora v določenih situacijah gibati na parketu. Takšnega košarkarja je izredno hvaležno imeti v moštvu.

Gašper Vidmar: Odličen atlet in močan košarkar. Za pravega centra mu zmanjka nekaj centimetrov, a s pravim postavljanjem na igrišču in močjo to nadoknadi. Pravi, da izredno uživa v Turčiji, a če bi se kdaj odločil za odhod v ligo NBA, sem prepričan, da bi se zanj našlo mesto v kakšni izmed ekip. Dober je tudi v obrambi. Nenada Krstića in Marca Gasola je odlično ustavljal. Predvsem zato, ker se nikogar ne ustraši.

Mirza Begić: Najbolj zabaven posameznik v reprezentanci. Ne občuti pritiska, s svojo pojavo pa sprosti tudi soigralce. V napadu je potrpežljiv, kar je centre izredno težko naučiti. Zaradi tega in dobrega občutka za podaje je izredno uporaben v napadalnih akcijah. Tehnično je odlično podkovan in ima odličen občutek za blokade.