Eden od največjih presenečenj evropskega prvenstva Zoran Dragić je po zmagi proti Srbiji z nasmeškom na obrazu dejal, da bi rad skupaj s soigralci zasedel peto mesto, ker se sliši lepše kot šesto. A ko bo Slovenija danes še zadnjič zaigrala pred polnimi Stožicami, bo zagotovo v glavah misel, da je peto mesto treba osvojiti za navijače. Kljub temu da dvoboj ne bo imel tekmovalnega pomena, pa zagotovo ne bo lahek. Ukrajina se je na tem evropskem prvenstvu pokazala kot najprijetnejše presenečenje. Kljub oslabljenemu moštvu je legendarni ameriški trener Mike Fratello poskrbel, da bodo Ukrajinci evropsko prvenstvo čez dve leti, ki ga gostijo, pričakovali z velikim optimizmom, še pred tem pa se bodo prvič v zgodovini merili z najboljšimi reprezentancami na svetu. »Zelo občudujem Slovenijo in način, po katerem igrajo. Gre za izredno čvrsto moštvo z odličnimi posamezniki. Ni jim veliko zmanjkalo, da bi se vmešali v boj za kolajne. Na Slovenijo se bomo pripravili kot na vsako drugo tekmo, kar pomeni, da bomo od uvodnega sodnikovega meta naprej igrali na zmago,« je po zgodovinski zmagi proti Italiji pred zadnjim dvobojem na prvenstvu povedal selektor Ukrajine Mike Fratello.

Na današnjem dvoboju bo dres z reprezentančnim grbom zadnjič oblekel kapetan Jaka Lakovič. Če kdo, si petintridesetletni Ljubljančan zasluži, da se poslovi pred polno dvorano v Stožicah. Proti Ukrajini bo slovenski reprezentančni dres oblekel šestinosemdesetič, s čimer je na vrhu lestvice uradnih nastopov. Debitiral je na evropskem prvenstvu leta 2001 na Švedskem, od takrat pa reprezentančnega vpoklica ni zavrnil nikoli. Eurobasket v Sloveniji je bil zanj sedmi zapored, za Slovenijo pa je igral še na dveh svetovnih prvenstvih in kvalifikacijah za olimpijske igre leta 2008 v Pekingu. V reprezentančnem pokoju se mu utegne pridružiti tudi Boštjan Nachbar, ki je sicer dejal, da bo o tem spregovoril po zadnji tekmi, a dal s telesno mimiko slutiti, da bo tudi zanj današnji dvoboj zadnji.

»Nismo zmagovali na vseh tekmah, igra morda ni bila vedno najlepša, a ena stvar je gotova. Vsi smo dali vse od sebe. To pomeni, da bomo po prvenstvu lahko mirno spali. To je najlepši občutek, ko veš, da si naredil vse, da bi zmagal. Ko ni več grama energije, ki bi ga iztisnil iz sebe, si lahko miren tudi po porazu. Iz tega vidika sem izjemno zadovoljen,« je prvenstvo pred dvobojem z Ukrajino ocenil Boštjan Nachbar.