Okoli 7000 Hrvatov iz Poreča, Dubrovnika, Reke, Osijeka, Vukovarja, Mostarja, Neuma in drugih krajev po regiji je na tribunah ustvarilo vzdušje kot na kakšni nogometni tekmi v Južni Ameriki. Proti koncu obračuna so vsi stali na nogah, pripravili mehiški val, prižgali baklo in prepevali priljubljene pesmi Večeras je naša fešta, Moja domovina… Evforija je zajela tudi hrvaške poročevalce na novinarski tribuni za košem, ki so si od sreče planili v objem in se poljubljali. Ob čustvenih izbruhih tudi sami težko verjamejo, da je njihovi reprezentanci uspel veliki met in se po dolgih osemnajstih letih vrača v prestižni boj za odličja. Nazadnje so bili v polfinalu davnega leta 1995, ko so z Acom Petrovićem na klopi v Atenah osvojili bronasto kolajno.

Nekateri zdajšnji hrvaški reprezentanti se tega obdobja niti ne spominjajo, saj so bili še otroci. Zdaj imajo izjemno priložnost, da presežejo velike vzornike in legende Tonija Kukoča, Dina Rađo, Stojana Vrankovića, Velimirja Perasovića… »Fenomenalno! Vsem smo dokazali, kako resno reprezentanco imamo. Zdaj smo tako blizu, da se ne mislimo ustaviti. Naše ambicije so poskočile. Na krilih navijačev, ki Stožice odenejo v hrvaške barve, nam je mnogo lažje. Upam, da bodo na zadnji tekmi prišli še v večjem številu,« se je smejalo Damjanu Rudežu. Selektor Jasmin Repeša je navdušen nad uvrstitvijo v polfinale in pravi, da je hrvaška bajka prelepa, da bi jo končali brez kolajne.

Zdaj so mediji Repešo skokovito povzdignili med zvezde, njegova zgodba pa je tipičen primer, kako je v športu kratka pot od junaka do bedaka in obratno. Repeša zagotovo ni pozabil, kako ga je javnost linčala na uverturi evropskega prvenstva, ko je proti Španiji izgubil za 28 točk, nato pa dosegel polfinale brez poraza. Poln hvale na račun Hrvaške je bil včeraj tudi priznani ukrajinski selektor Mike Fratello, ki mu ni bilo težko priznati kapitulacije: »Odigrali so izvenserijsko, mi pa smo naredili preveč napak. Sedemnajst izgubljenih žog je občutno preveč, da bi lahko upal na presenečenje proti tako močni Hrvaški. Veliko smo se naučili.«

Hrvati bodo današnji polfinale ob 17.45 odprli proti Litvi, ki si je sinoči zagotovila zadnji vizum med najboljšo četverico. Z 81:77 (22:15, 40:39, 57:58) je premagala Italijo, ki jo čakajo tekme za razvrstitev od 5. do 8. mesta. Nocoj ob 21. uri se obeta še polfinalna poslastica med Španijo in Francijo.