Slovenija je sanjala o kolajni na košarkarskem evropskem prvenstvu, verjela je v četrtfinalno zmago proti Franciji, a je ni dočakala. Tony Parker in soigralci so sinoči v Stožicah prikazali predobro predstavo, s katero so si zasluženo priigrali polfinalno vstopnico. Slovenski reprezentanti po tekmi niso mogli skriti razočaranja, mnogi so imeli orošene oči. Danes jih že ob 14.30 proti Srbiji čaka prav tako pomembna tekma za razvrstitev od petega do osmega mesta. Ker se je Španija prebila v polfinale, na svetovno prvenstvo pelje prvih sedem mest na letošnjem Eurobasketu. Z zmago bi si tako Slovenija mesto med najboljšimi 24 moštvi na svetu že zagotovila, v nasprotnem primeru pa bo o tem odločala na zadnjem obračunu.

Da je na evropskem prvenstvu na sporedu četrtfinalna tekma slovenske reprezentance, je bilo čutiti že uro pred tekmo, saj je bila napetost v dvorani Stožice večja kot pred drugimi obračuni. Navijači so prepevali različne napeve, francoski košarkarji so ob prvem prihodu na parket in ob predstavitvi poslušali glasnejši koncert žvižgov kot pred njimi drugi nasprotniki izbrane vrste selektorja Božidarja Maljkovića, več pa je bilo tudi slovenskih zastav. V naelektrenem vzdušju tako slovenska kot francoska reprezentanca v prvem polčasu nikakor nista našli prave strelske forme. Prevladovali sta dobri obrambi na obeh straneh, zato so koši padali redkeje kot običajno.

Gostitelj je obračun odprl z glavnim orožjem, saj je šest točk dosegel po hitrih protinapadih. A ni stekel met, predvsem tisti za tri točke. V prvi četrtini jih je Slovenija zgrešila sedem, prvega pa je po dvanajstih poskusih zadel Boštjan Nachbar šele v 18. minuti. Nič kaj uspešnejši niso bili niti galski petelini, ki so prav tako povečini streljali slepe naboje, a so se nekoliko reševali s skokom, predvsem v napadu, ki jim je omogočal nove poskuse za dosego koša. Ker nobeno moštvo ni razvilo hitre igre s protinapadi, na postavljeno obrambo pa ne blestita najbolj, nista prikazali ravno košarkarske lepotice, kar se je odražalo tudi na rezultatu. Ob glavnem odmoru je namreč Francija vodila s 26:24.

V nadaljevanju so gostje hitro prevzeli pobudo. Po uvodnem košu Boštjana Nachbarja so namreč povsem omrtvili slovensko igro v napadu, na drugi strani pa dosegli deset zaporednih točk in gostitelja 16 minut pred koncem dvoboja spravili v težak položaj. Tudi z nekaj zadetimi trojkami je Sloveniji uspelo obdržati korak s Francijo, za popoln priključek pa ji je zmanjkalo tudi nekaj športne sreče, saj se je kar nekajkrat žoga odkotalila iz obroča. Bolj kot to je selektorja Božidarja Maljkovića srbelo dejstvo, da je niti francoske igre trdno v rokah držal Tony Parker, ki je do zadnjih desetih minut dosegel že 22 točk. S trojko Domna Lorbka ob koncu tretje četrtine se je Slovenija nasprotniku približala na pet točk zaostanka, v zadnji pa ji ni preostalo drugega, kot da uprizori juriš. Francija je pri izidu 52:49 nasprotniku ponudila možnost za priključek, a je Jaka Lakovič izgubil žogo, kazen pa je sledila v obliki sedmih zaporednih točk gostov. Kljub silnim poskusom igralcev v belih dresih, predvsem individualnih Gorana Dragića, so Francozi zlahka ostajali pol koraka v osredju in na koncu prišli do zaslužene zmage.