Eurobasket 2013 ne povezuje le košarkarskih zaljubljencev iz vse Evrope, pač pa tudi številne visoke goste s političnega in gospodarskega parketa. Stožice so v teh dneh gostile že mnogo pomembnežev, še več pa jih pričakujejo ob koncu tedna, ko bodo na sporedu finalni boji. Če se bo Španija borila za odličja, bo prišel njihov kralj Juan Carlos. Visoki mož iz Madrida bo v loži VIP dobil prav vse, kar si bo zaželel. Tovrstnih privilegijev so deležni tudi drugi obiskovalci, ki so za ogled tekem bodisi odšteli mastne denarce bodisi so ob severno ljubljansko vpadnico prišli kot povabljenci najemnikov lož.

Gašper Pavli je mlad mož, ki na evropskem prvenstvu skrbi, da se elita počuti udobno. Kot se izrazi, v okviru lokalnega organizacijskega odbora skrbi za korporativno gostoljubje. Že vsaj mesec dni ne šteje več, koliko ur traja njegov delavnik. Živi pod tolikšnim stresom, da ga odgovornost preganja še v snu, ko se nenadoma zbudi in se spomni na kakšno malenkost, ki jo je čez dan pozabil opraviti. Največ skrbi je imel po koncu predtekmovanja. »Zadnji dan prvega dela smo prostore VIP na vseh štirih prizoriščih zaprli pol ure pred polnočjo. Vse smo morali v hipu preseliti v Stožice. Težko si predstavljate, kako zahteven projekt je to,« je začel razlagati Gašper Pavli, tudi menedžer teniškega igralca Blaža Kavčiča.

Petdeset lož za okoli 900 obiskovalcev

Razložil je, da je bilo že v Celju ogromno povpraševanja za tekme Slovenije, zato so skušali čim večji del tribun dodeliti obiskovalcem VIP. Največ visokih gostov si je ogledalo sosedski derbi s Hrvaško. V Zlatorog so se pripeljali s tridesetimi protokolarnimi vozili. Pavli pravi, da so bili z gostoljubjem vsi zadovoljni. Občutno večji zalogaj ga je pričakal v Stožicah, kjer je v srednjem ringu 50 vrhunsko opremljenih lož. Osrednji prostor s 140 sedeži je namenjen predvsem državnikom, štiri lože uporabljajo individualni kupci, drugih 45 pa so najeli sponzorji ali zasebniki. Najemniki v teh ložah običajno gostijo tudi svoje poslovne partnerje, kar je lahko velika poslovna priložnost. »Gre za marketinško in poslovno orodje. Če govorimo o podjetju s sedežem v več državah, se mu na tekmi med Hrvaško in Španijo lahko obrestuje, ko gosti španske in hrvaške partnerje,« na primeru pojasni Pavli. Lože so najbolj zasedene ob slovenskih tekmah. Prodali so prav vse. Prvi kupec se je pojavil že lansko pomlad, zadnji pa tik pred začetkom drugega dela.

Predstavniki Fibe Europe in njihovi povabljenci so večinoma nastanjeni v spodnjem delu navadnih ograjenih tribun, kjer je zdaj prostora za 150 obiskovalcev, v izločilnih bojih pa bodo število sedežev več kot podvojili. Organizatorji so za te goste pripravili pogostitev na bližnjem nogometnem stadionu v tamkajšnjih prostorih VIP, do kamor iz dvorane vodi poseben koridor. Ker je bila na stadionu še nedavno tekma med Slovenijo in Albanijo, so morali prostor preurediti in ga montažno razširiti v zgolj štirih dneh, kar je bil zahteven logistični zalogaj. Če si obiskovalec v prostoru VIP ogleda le eno tekmo na dan, lahko v udobju srednjega ringa uživa uro pred in po obračunu. V času priprave na naslednji dvoboj organizatorji očistijo lože in mize obložijo z novimi zalogami hrane. Gašper Pavli pravi, da je do zdaj prejel pozitivne odzive tako domačih kot tujih gostov. Ne pozabi omeniti 120-članske hostesne službe, ki Stožice zapusti šele po dvanajstih urah dela malo pred polnočjo, ko se za vse goste zaprejo vrata VIP.

Pripravili bodo 63.000 slaščic

Pri stopnji zadovoljstva gostov je zelo pomembna okusna hrana, ki jo na evropskem prvenstvu pripravlja Catering Jezeršek. Podjetje je podpisalo pogodbo s košarkarsko zvezo pred desetimi meseci. Takrat so nemudoma začeli priprave na veliko tekmovanje. Njihov poslovni direktor Jure Jezeršek je v družini eden od štirih bratov in je na Eurobasketu v funkciji vodje cateringa. Pri Jezerškovih imajo 30 redno zaposlenih uslužbencev, na turnirju pa so angažirali 350 sodelavcev, saj v tako velik organizacijski zalogaj še niso ugriznili. »Najprej si moraš močno želeti, da se sploh upaš spustiti v takšno akcijo. Nesporno je, da gre za zelo dober posel, za katerega smo morali investirati v razvoj, osebje, nova znanja… Naredili smo korak naprej,« pravi Jure Jezeršek. Pred začetkom prvenstva se jim je pri organizacijski pripravi pridružila šestčlanska ekipa, zadnja dva meseca pa je ves projekt ustvarjalo dvajset ljudi. Jezeršek je poudaril, da ravno zaradi temeljite priprave in dobrega predvidevanja zdaj ne občutijo večjih presenečenj.

V osemnajstih tekmovalnih dneh bodo uporabili 35 ton hrane za pripravo 1500 jedi. Zgolj slaščic bo 63.000. Jedilnike sta sestavljala njegov brat Luka in sodelavka Ana, ki pri Jezerškovih tudi nasploh skrbita za razvoj jedi. »Poltretji mesec sta sestavljala recepture. Imamo posebno kuharsko knjigo za prvenstvo, po kateri se ravnajo vsi naši kuharji. V njej so podrobno opisani prav vsi koraki kuhanja. Ko se je prvenstvo bližalo, smo ekipo razširili na dvajset ljudi. Ker so vsi delali na računalnik, mi je oče v šali dejal, da nismo več hiša kulinarike, ampak računalniška hiša,« je povedal anekdoto. Ko Jure Jezeršek primerja prostore VIP v srednjem in zelenem ringu, opazi veliko razliko. V spodnjem delu je mnogo manj dela kot v ložah, kjer trikrat na dan pospravljajo in menjajo hrano. Ker imajo Stožice 50 lož, se hkrati odvija 50 dogodkov, podčrta.

Jedi hranijo v hladilni komori

Goste na tribuni VIP na prvi tekmi postrežejo s prigrizki, nato sledi hladno-topli obrok, na večernem obračunu pa se na mizah zvrstijo sladice, sir, sadje… Vsak dan ponudijo različne jedi, da se obiskovalci ne bi naveličali istih dobrot. Kdor ima posebne želje, mu skušajo ugoditi. V predtekmovanju v Kopru se je zgodilo, da je finski minister zaprosil za drugo vrsto jedi, saj je zaradi zdravstvenih razlogov vegan. »Zadevo smo hitro uredili, saj poznamo ogromno gostincev iz vse države, ki nam priskočijo na pomoč. Spomnim se tudi, da smo na neki gala večerji na Ljubljanskem gradu imeli gosta, ki je jedel samo presno hrano. Po 20 minutah je imel na krožniku vse, kar je želel,« je dejal Jezeršek. V njihovi kulinarični hiši začnejo pripravo hrane za naslednji dan ob šesti uri zjutraj in končajo ob šesti uri zvečer. Sledi razporeditev jedi za več nivojev postrežbe (za goste VIP, prostovoljce, novinarje, sodnike…), ob polnoči pa kombiji s prikolicami v štirih krogih dostavijo hrano v Stožice. Pospravijo jo v posebno hladilno komoro, v kateri je nekaj stopinj nad ničlo, kjer jedi ne izgubijo okusa.

Za Jezerška je evropsko prvenstvo tudi izjemna poslovna priložnost, saj se drži načela, da vsak dogodek omogoči nov dogodek. Tako je med turnirjem denimo že sklenil posel z Norvežani, ki so bili naravnost navdušeni nad cateringom v Stožicah. »Samo sprehodili smo se naokoli in podpisali pogodbo. Niti za ceno niso vprašali,« je povedal. Visoki možje Fibe Europe so mu rekli, da cateringa na tako visoki ravni ni bilo še na nobenem prvenstvu stare celine v košarki. »V evropskem merilu gre za vrhunsko organizacijo. Odzivi so zelo dobri. Za zdaj smo morali zamenjati le enega natakarja, vse drugo teče kot po maslu. Je pa seveda ogromno odvisno od uspehov naše reprezentance. Lahko bi naredili takšen catering, kot ga svet še ni videl, a bi pogoreli, če bi Slovenija izpadla že v Celju,« je rekel in pristavil, da se za sodelovanje že dogovarja z Ukrajinci, ki bodo čez dve leti gostili Eurobasket.