V glavah slovenske košarkarske reprezentance so od včeraj le še Italijani. Ti bodo drevi ob 21. uri v Stožicah prvi tekmec izbrane vrste selektorja Božidarja Maljkovića v drugem delu evropskega prvenstva. Čeprav tokratni nasprotnik na prvenstvu stare celine v predtekmovalni skupini D v Kopru ni utrpel niti enega poraza in je med drugim na kolena spravil tudi Grčijo, v slovenskem taboru v en glas ponavljajo, da kaj drugega kot zmaga ni v njihovih glavah.

V igri slovenske reprezentance je veliko odvisno od prvega organizatorja igre Gorana Dragića, ki ima za zdaj za seboj dobre predstave na evropskem prvenstvu. Predvsem je zablestel ob zmagi proti Španiji. Začetek drugega dela tekmovanja pričakuje mirno, a z zavedanjem, da bodo od zdaj naprej tekme še bolj naporne. »Evropsko prvenstvo je polno presenečenj. Videli smo, da so nekateri, ki so veljali morda tudi za favorite, že šli domov. Recimo Makedonija in Rusija. Italijani so premagali Grke, ki so izredno dobra ekipa. Treba se bo maksimalno potruditi. V drugem krogu ni več lahkega nasprotnika, zato bomo morali čim več tekem zmagati. Spodrsljaja si ne smemo več privoščiti, morda enega, toda želimo zmagati na vseh tekmah,« odločno sporoča Gogi.

Slovenci in Italijani se med seboj dobro poznajo, saj so se pomerili na pripravljalni tekmi v Kopru, kjer je slavil gostitelj z 92:84. A sedemindvajsetletni Ljubljančan temu dvoboju ne daje prevelikega pomena. Pravi, da je treba omenjeni obračun izbrisati iz spomina, saj ni pokazal realne slike. »Ko smo igrali proti Italijanom, smo oboji kar nekaj stvari skrivali. Takrat smo vodili tudi po 15 in 20 točk, tokrat pa bo verjetno povsem drugače. Italija ima zelo dobre igralce, ki imajo skoraj vsi po vrsti odličen met. Osredotočeni bomo morali biti na dobro obrambo njihove 'pick and roll' igre ter jim ne dovoliti, da nas prebijajo in ostajajo sami na metu. Treba se bo stepsti na igrišču, pokazati zobe in odigrati po najboljših močeh. Italijani imajo nekaj težav pri vračanju v obrambo, kar bomo poskušali izkoristiti. V Kopru so se zaradi podpore navijačev počutili, kot da bi igrali doma, danes pa verjamem, da bo povsem drugače.«

Ker ni skrivnost, da je Dragić prvo orožje slovenske reprezentance v napadu, je bil celoten predtekmovalni del deležen posebne pozornosti nasprotnikov, ki so nanj agresivno pritiskali in ga poskušali tudi z grobimi prijemi spraviti iz ritma. Bolj kot se bo prvenstvo bližalo h koncu, težje mu bo, česar se dobro zaveda. »Težko prihajam do odprtih metov, to je jasno. Tudi v ligi NBA sem imel na začetku veliko več prostora za met, zadnja leta pa manj. Vse večkrat se tudi zgodi, da v zadnjih sekundah napada žoga prihaja v moje roke. Nekdo pač mora metati težke mete. S tem se ne obremenjujem. Toda če ne gre v napadu, moraš to nadoknaditi v obrambi. Tam ti nihče ne more vzeti borbenosti,« razmišlja član NBA moštva Phoenix Suns, ki bo glavna tarča obrambnih igralcev tudi proti Italiji. »Poskušam prodirati in organizirati igro. Vem, da bodo Italijani večino časa poskušali ožati raketo. Trudil se bom prodreti v sredino in iskati proste soigralce, ki bodo morali biti pripravljeni na met ali pa tudi oni narediti višek igralca. Žoga mora lepo krožiti. Italija nima močne centrske linije, zato bomo morda žogo tudi večkrat spustili pod koš.«

Dva prosta dneva so v slovenskem taboru predvsem izkoristili za regeneracijo in počitek. Dragić je napornega ritma sicer navajen iz lige NBA, a priznava, da tudi onkraj Atlantika ni tako hudo. »V prvem delu je bil kar pasji tempo. Težje je bilo kot v ligi NBA, ko imamo tudi po pet tekem na teden. Morda zato, ker je zdaj več pritiska.« Za hitrejšo regeneracijo so se slovenski reprezentanti z izjemo Uroša Slokarja, Eda Murića in Nebojše Joksimovića odločili za uporabo hiperbarične komore. »Prvič sem izkusil kaj podobnega. Uležeš se vanjo, na obraz pa dobiš masko, skozi katero vdihavaš stoodstotni kisik. Nato se znotraj ustvari pritisk, kot da bi bil osem metrov pod morsko gladino. Nekaj časa moraš izenačevati pritisk, nato pa poskušaš nekako zaspati. Vse skupaj traja uro in pol. Upam, da nam bo to pomagalo pri regeneraciji,« je še povedal Dragić in odbrzel na trening s soigralci.