Perutnina Ptuj je s skoraj 11 odstotki drugi največji lastnik mariborske banke. Na vprašanje, zakaj se obstoječi lastniki niso odločili za dokapitalizacijo Probanke, ko bi to še bilo mogoče, je Glaser za STA odvrnil, da so v Perutnini Ptuj zaradi splošne gospodarske recesije, ki se je začela leta 2007, in na katero niso imeli vpliva, prilagodili svojo poslovno politiko. Z njo so poudarili usmerjenost v osnovno dejavnost, to pa je pridelava varne, zdrave in kakovostne hrane iz perutninskega mesa.

"Pri naši naložbi v Probanko gre za investicijo, ki smo jo realizirali v popolnoma drugačnih družbenih, ekonomskih in gospodarskih razmerah že pred dvema desetletjema. Od takrat je Perutnina v obliki dividend, ki so kumulativno znašale skoraj štiri milijone evrov, dobila del vložka povrnjenega, v letu 2012 pa je slabila del naložb v Probanko v višini dobrih devet milijonov evrov," je dejal Glaser.

Kot je še pojasnil, jim je ostal še manjši del naložbe v lastništvo Probanke, ki ga bodo glede na razplet dogodkov slabili v letošnjem poslovnem letu. Gre za manj kot dva milijona evrov, kar pa na poslovanje ptujske družbe po njegovih besedah ne bo imelo več bistvenega vpliva.

Perutnina Ptuj je leto 2012 sklenila z 262 milijoni evrov prihodkov, kar je največ doslej in dobra dva odstotka več kot leto prej, kljub temu pa je ptujska skupina leto 2012 končala z izgubo. Prav zaradi slabitve naložbe v delnice Probanke je lani ustvarila 7,5 milijona evrov izgube.

Banka Slovenije je v petek sprejela sklep o začetku postopka nadzorovanega prenehanja poslovanja v Probanki in Factor banki, ob tem pa za obe imenovala izredni upravi. V bankah zagotavljajo, da bo njihovo poslovanje v prihodnje potekalo nemoteno na vseh področjih bančnega poslovanja. Pred bankama v Ljubljani in Mariboru sicer dopoldne ni bilo gneče.