Za košarkarji slovenske reprezentance je pravljični večer. Na drugi tekmi evropskega prvenstva so na navdušenje nabito polne celjske dvorane Zlatorog po fantastični igri v končnici spravili na kolena prvake z zadnjih dveh evropskih prvenstev Špance. Po zadnjem zvoku sirene je bilo videti, kot da je Slovenija osvojila naslov evropskega prvaka, a pot do katere izmed kolajn bo še dolga in trnova. To morajo razumeti tudi igralci, ki jim evforija ne sme stopiti v glavo. Danes je nov dan, ki je v skupinah C in D prost. Z enako vnemo morajo izbranci selektorja Božidarja Maljkovića kreniti tudi v jutrišnji dvoboj z Gruzijci in stremeti k temu, da na drugi del tekmovanja v Stožice odnesejo maksimalno bero točk.

Da je španska reprezentanca ena najmočnejših na svetu, ve sleherni, tudi bežni spremljevalec košarke. Kako kakovostno zasedbo ima selektor Juan Orenga na voljo kljub odpovedim, je postalo jasno ob začetku dvoboja, ko si je lahko privoščil potezo, da je na klopi za rezervne igralce pustil Joseja Calderona in Rickyja Rubia, v začetno peterko pa uvrstil Sergia Rodrigueza in Sergia Llulla. Na drugi strani je slovenski selektor Božidar Maljković stavil na karto presenečenja, saj je na poziciji centra začel z Urošem Slokarjem, ki proti Češki kot edini sploh ni stopil na parket. Poteza se mu je do neke mere obrestovala, saj je Sloki po štirih zaporednih zgrešenih metih dosegel prvi koš za gostitelje, obenem pa se odlično postavil po robu Marcu Gasolu.

Uvodno četrtino sta zaznamovali dobri obrambi na obeh straneh, le da je pri slovenski izbrani vrsti v oči zopet bodla nekoliko neorganizirana igra v napadu, saj so igralci na parketu pogostokrat z meti poizkušali v zadnjih sekundah napada iz neizdelanih položajev. Španci so v napadu igrali za odtenek bolj enostavno in sem ter tja lepo krožili z žogo, zato rezultat 19:12 v 12. minuti v njihovo korist ni bil presenečenje. Delni izid 8:0 je Slovenijo znova izstrelil v prednost, kar je nemudoma sprožilo reakcijo na tribunah. A pravi igralci v takih razmerah najbolj uživajo, kar se je lepo videlo v primeru Calderona, ki je hladnokrvno zadel dva zaporedna poizkusa za tri točke, nekoliko kasneje ob poizkusu conske obrambe Slovenije pa še eno, po kateri je Maljković nemudoma zaukazal znova obrambo mož na moža.

Za trenutek so s cono na začetku drugega polčasa poizkusili tudi Španci, prava borba pa se je na parketu razplamtela v trenutku, ko so gostitelji dojeli, da se bodo morali za možnost zmage stepsti z nasprotnikom. Tako v nadaljevanju ni manjkalo trdih prijemov in udarcev, kar je terjalo svoj davek, saj je Gašper Vidmar (odlomil se mu je zob, a je vseeno v nadaljevanju igral) dobil udarec v obraz in moral na klop za rezervne igralce. Bolj ko je izid postajal izenačen, glasnejši so bili slovenski navijači, ki so proti koncu tretjih desetih minut Zlatorog spremenili v vrel kotel.

Ko je v 28. minuti španski selektor na klop potegnil Gasola, je Slovenija to nemudoma izkoristila in po dolgem času ujela priključek ter po uvodnih 2:0 in 4:2 znova tudi povedla. Navdušenje na tribunah je bilo neizmerno, ravno huronsko navijanje pa je poskrbelo, da so se Špancem s črte prostih metov bolj tresle roke. Evforija se je preselila tudi v slovenske igralce, saj so ti zaklenili vse poti nasprotniku do obroča, na drugi strani pa sta Nachbar in Goran Dragić s samostojnimi akcijami pokopala aktualne evropske prvake in rajanje v Zlatorogu se je lahko začelo.